Mijn verhuurder heeft mijn inkomensgegevens opgevraagd bij de Belastingdienst; mag dat? 

Vraag en antwoord

Getty Images

Nicole Goud beantwoordt uw vraag.

Vraag:

Mijn verhuurder heeft mijn inkomensgegevens opgevraagd bij de Belastingdienst. Mag dat zo maar? In deze tijd van meer privacybescherming vind ik dit eigenlijk wel erg ver gaan.

Antwoord:

Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang om te weten wat u precies voor ruimte/woning huurt; bijvoorbeeld of u in een sociale huurwoning of in een vrijesectorwoning woont. Als u in een vrijesectorwoning woont dan mag uw verhuurder geen inkomensgegevens opvragen. De inkomensgegevens mogen ook niet opgevraagd worden voor huurders van onzelfstandige woningen. Als u dus een kamer, woonwagen of standplaats huurt, is opvragen van deze gegevens niet toegestaan. 

Indien u echter in een sociale huurwoning woont dan mag uw verhuurder uw inkomensgegevens wel opvragen bij de Belastingdienst. Dit mag hij dan alleen als hij inkomensafhankelijke extra huurverhogingen (2019: meer dan 4,1 %) wil gaan voorstellen. De verhuurder heeft deze gegevens namelijk hiervoor nodig. 

Om uw privacy zo veel mogelijk te beschermen, krijgt de verhuurder in dat geval een zogenoemde huishoudverklaring en niet het bedrag van het huishoudinkomen van de betreffende huurder(s). De Belastingdienst meldt in deze verklaring alleen of het (gezamenlijke) huishoudinkomen hoger of lager is dan de inkomensgrens voor de inkomensafhankelijke huurverhoging (de inkomenscategorie). Op deze manier kan de verhuurder de hogere huurverhoging gericht voorstellen aan de huishoudens voor wie de hogere huurverhoging geldt.   

Op zich is het ook wel logisch dat de verhuurder dit in deze gevallen mag doen. Anders zou hij dit zelf bij de huurders moeten opvragen. Of hij zou aan alle huurders een hogere huurverhoging moeten voorstellen, waarbij alle huurders die uitgezonderd zijn of die een huishoudinkomen hebben onder de inkomensgrens bezwaar zouden moeten aantekenen. Om dit bezwaar te laten slagen moeten deze huurders op hun beurt hun individuele inkomensgegevens verstrekken. Dit is een nog minder wenselijke en onwerkbare situatie. 

Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur