Overstappen naar een andere bank

Getty Images

Steeds meer mensen wisselen van bank. Hoe pak je dat aan? Een stappenplan.

In 2018 wisselden vier keer zoveel huishoudens en bedrijven van bank als in de jaren ervoor: 91.000. Op een totaal van 22 miljoen betaalrekeningen is dat niet veel. Volgens de Consumentenbond zou één op de vijf bankklanten overwegen te vertrekken, maar doet dat niet wegens te veel ‘gedoe’. 

Waarom meer mensen ondanks het ­gedoe toch overstappen, is niet bekend. De banken zwijgen over de motieven. Misschien is het de rente of zijn het kosten. Misschien zijn veel mensen het niet eens met het bonusbeleid of de aanpak van witwaspraktijken: het blijft gissen. [ITEMADVERTORIAL]

Toch moet achter de verviervoudiging van het aantal overstappers wel een heel bewuste keuze zitten. Want verkassen naar een andere bank is inderdaad een hoop gedoe, met allerlei onvoorziene praktische hobbels. Weliswaar bieden de banken tegenwoordig een overstapservice aan, die de klanten veel rompslomp uit handen neemt. 

Maar het grootste obstakel blijft toch dat je niet je rekeningnummer mee mag nemen naar een andere bank. Zoals dit wel mogelijk is bij je telefoonabonnement. Hoe pak je het overstappen aan?

Volg dit 9-stappenplan.

1.    Nieuw nummer

Dat je niet de baas bent over je eigen banknummer komt door een besluit van de Europese bankwereld in 2014. Toen werd besloten alle Europese bankrekeningen te voorzien van de IBAN-code.

Plotseling stonden er voor je vertrouwde rekeningnummer een stuk of wat extra letters en cijfers. Bijvoorbeeld: NL31 INGB of NL31 ABNA. Dat was gemakkelijk bij betalingen over de grens, zo was de motivatie van de banken. Maar door je nummer vast te klinken aan de naam van je bank, werd het onmogelijk een ING-nummer over te brengen naar ABN Amro of Rabo.

Wie toch besluit over te stappen, krijgt een ander rekeningnummer bij de nieuwe bank. Dat leidt tot veel praktische problemen. Want hoeveel bedrijven, instanties, goede doelen en andere organisaties moet je wel niet op de hoogte brengen?

2.    Overstapservice

Hier komt de gratis Overstap-service van de Nederlandse banken in beeld. Je vraagt deze dienst aan bij je nieuwe bank als je daar een rekening opent. 

De Overstapservice zorgt 13 maanden lang voor vier zaken:

  • Alle bijschrijvingen die nog op de oude rekening binnenkomen, worden automatisch doorgestort naar de betaalrekening bij de nieuwe bank.
  • Automatische incasso’s gaan nu van de nieuwe betaalrekening af.
  • De hypotheeklasten, zoals rente, aflossing en verzekeringspremie, gaan voortaan automatisch van de nieuwe rekening af.
  • Na 12 maanden herinnert de nieuwe bank je eraan dat over een maand de Overstapservice eindigt. Die 13 maanden zijn gekozen omdat dan elke bij- en afschrijving minstens één keer is langsgekomen. Je hebt dus een jaar de tijd iedereen te informeren over je overstap.

3.    Zelf doen

De overstapservice neemt je veel uit handen, maar niet alles. Je bent er zelf voor verantwoordelijk iedereen met wie je geldzaken doet in te lichten over je nieuwe rekeningnummer. Ook nieuwe bankpassen, creditcards en een eventuele beleggingsrekening moet je zelf aanvragen.

4.    Download overzichten

Ben je vertrokken bij je oude bank, dan kun je niet meer bij het programma voor internetbankieren. Download dus voor je definitief overstapt het overzicht van periodieke betalingen. Zet zelf deze overboekingen stop en regel dat ze via je nieuwe bank lopen. Download dan voor je overstapt bij je oude bank alle af- en bijschrijvingen van de afgelopen paar jaar.

5.    Overstapkaarten

Je nieuwe bank geeft je Overstapkaarten. Deze stuur je zelf naar je werkgever, de fiscus, uitkeringsinstanties, pensioenfonds, SVB, verzekeraars, energiebedrijf en ­iedereen met wie je geldzaken doet. Zo weten zij wat je nieuwe rekeningnummer is.

6.    Hypotheek?

Bij wisselen van bank zit soms een ad­der­­tje onder het gras. Als je de hypotheek destijds hebt afgesloten bij je oude bank, kreeg je in ruil vaak een lagere rente en korting op de levensverzekeringspremie. Die kortingen raak je kwijt – al gauw een paar honderd euro per jaar.

7.    Buitenlandse incasso’s

Aan buitenlandse incasseerders als Netflix-films, Spotify-muziek of Nintendo-spellen moet je zelf je nieuwe nummer doorgeven.

8.    Acceptgiro’s

Krijg je acceptgiro’s binnen met je oude rekeningnummer, dan mag je met de pen het nieuwe nummer aanbrengen.

9.    Oude rekening even aanhouden

Na een overstap hoef je de oude rekening niet meer aan te houden. Toch kan het geen kwaad haar nog enige tijd te houden om fouten van de Overstapservice in de gaten te houden.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine