Kosten voor hak- en breekwerk om de oorzaak van stankoverlast te achterhalen zijn niet gedekt op de opstalverzekering. Ook niet als de stank het gevolg is van een eerdere schade door een lekkage.
Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In een appartementencomplex is in 2015 waterschade in een appartement vanwege lekkage. Het blijkt dat de waterafvoer soms overloopt waardoor regenwater in de ontluchting van het appartement terecht komt en daar schade veroorzaakt. De verzekeraar betaalt de schade en een aannemer sluit de waterafvoer af. Drie jaar later hebben de bovenburen van het betreffende appartement stankoverlast. Na wat hakken en breken blijkt dat een afvoerpijp beschadigd is. Volgens een expert heeft die schade hoogstwaarschijnlijk te maken met de eerdere waterschade. De Vereniging van Eigenaren claimt de kosten voor het hak- en breekwerk daarom bij de opstalverzekering. De verzekeraar ziet de stankoverlast als een nieuwe schade, die niet gedekt is.
Materiële schade
De Geschillencommissie oordeelt dat volgens de voorwaarden alleen materiële schade is gedekt. Stankoverlast is geen materiële schade, dus ook de kosten om de oorzaak te achterhalen zijn niet gedekt. Bij waterschade, inclusief gevolgschade, is – volgens de polisvoorwaarden – de reparatie van afvoerpijpen niet gedekt. Ook blijkt dat er in de voorwaarden niets staat over opsporingskosten. De verzekeraar hoeft de gemaakte kosten daarom niet te vergoeden
Bron: Kifid