Een gemiddeld huishouden geeft een groter deel van de inkomsten uit aan basisbehoeften, zoals wonen en zorg, dan 11 jaar geleden. Doordat er nu naar verhouding meer opgaat aan vaste lasten, blijft er minder over voor extra spullen en diensten.
Dat blijkt uit cijfers van het economisch bureau van ING.
Huishoudens geven nu meer euro's uit, maar toch consumeren we zo’n zes procent minder dan voor de crisis in 2008. Dat komt doordat nu 41 procent van het te besteden geld gaat naar de vaste lasten zoals wonen, voeding, zorg en energie. In 2008 was dat nog 36 procent.
Deze cijfers bevestigen het heersende gevoel dat ‘het sneller opgaat’. Vooral de woonkosten zijn sterk gestegen. Voor het onderzoek heeft ING gebruik gemaakt van de cijfers tot 2017. De laatste stijging van energiekosten is hier dus nog niet verwerkt en onlangs zijn daar nog hogere benzineprijzen bijgekomen.
De rekenmeesters van ING voorspellen voor de komende jaren weinig verbetering. Het kan nog tot 2025 duren voor de consumptie zich volledig herstelt. Onder meer door pensioenkortingen, stijgende zorg- en energiekosten, de energietransitie en verder stijgende huren, blijft er voor veel mensen minder over voor iets extra’s.