Echt Vlaamse zoete en hartige streekproducten
Zoete Antwerpse koekhandjes, kruidige Hasseltse speculaasjes of voor de avondmaaltijd een heerlijke hartige Mechelse Koekoek braadkip: het zijn smakelijke streekproducten uit Vlaanderen. Hoe zijn ze ontstaan en, belangrijker nog, hoe maakt u ze? We geven u de recepten voor deze zoete koek en hartige kip.
Antwerpse Handjes (koekjes)
De Antwerpse handjes zijn de bekendste snoepjes van de Scheldestad. Het koekje ontstond in 1934. Het handje verwijst naar een grote legende en een spannend verhaal: het verhaal van de reus Druon Antigoon. Alle voorbij varende schippers moesten een zware tol betalen aan Antigoon. Deden ze dit niet, dan werd hun hand afgehakt. Silvius Brabo ging de strijd met deze reus aan. Hij kon hem doden en hakte als wraak zijn hand af die hij uiteindelijk in de Schelde gooide. Zo werd de hand het symbool van de stad.
[ITEMADVERTORIAL]
Antwerpen kent de handjes in twee verschillende soorten. Het handje is als koekje maar ook als chocolaatje verkrijgbaar. Een traditie die begon met een chocolade praline zonder vulling, de zogenaamde "caraque". Vervolgens werden er diverse vullingen toegevoegd zoals praliné of koffievulling.
Wilt u het zelfs eens proberen en iets orgineels op tafel zetten tijdens de koffie? Wij geven u het recept voor de Antwerpse koekhandjes.
Het recept voor Antwerpse koekhandjes is als volgt:
- 350 gram zachte boter
- ½ kg bloem
- 1 ei
- 325 gram lichtbruine basterdsuiker
Voor de afwerking
- amandelschilfers
- 1 losgeklopte eierdooier
Bereiding
1. Allereerst klopt u de boter met de suiker tot room. Zorg er wel voor dat de suiker volledig is opgelost.
2. Klop er dan het ei doorheen
3. Klop daarna tenslotte de bloem er luchtig door.
4. Laat het deeg 1 nachtje rusten in de ijskast.
5. Rol het deeg uit. Zorg ervoor dat uw werkvlak bebloemd is. Steek er dan met een koekjessteker de vormpjes eruit.
6. Neem een ovenbakplaat en vet deze in met boter.
7. Leg de koekjes op de bakplaat en bestrijk de koekjes met losgeklopte ei. Werk daarna af met amandelschilfers en bak de Antwerpse handjes in een voorverwarmde oven van 160 graden voor 12 tot 15 minuten.
Gaat u een weekendje weg naar Antwerpen? Stap dan eens een chocolaterie binnen en proef de Antwerpse handjes zelf! Omdat de handjes zijn gepatenteerd houdt de Syndicale Unie toezicht op het maken en verpakken van de handjes. De handjes moeten zoals voorgeschreven, worden gevormd, samengesteld en verpakt. Kijk bij de chocolaterie of er een metalen plaatje hangt, dat de winkel onderscheidt als erkend vervaardiger van de Antwerpse handjes. U kunt ze overigens ook online bestellen.
Hasseltse speculaas (homp koek)
Speculaas is in het grootste gedeelte van Vlaanderen een dun, krokant en kruidig koekje. Maar dat is helemaal niet zo in Hasselt. Hier is een speculaas een lekkere dikke koek. Men spreekt dan ook over een "homp". Dit beïnvloedt ook de smaak: de koek is minder gekruid, de structuur is anders en onder de krokante korst schuilt een heerlijk mals deeg.
Over wie de echte Hasseltse speculaas heeft geproduceerd gaan veel verhalen de ronde. Feit is dat het recept door de jaren heen steeds van vader op zoon of van meesterbakker op knecht ging. Bakkerij Sint-Marie nam het speculaasrecept over van de Hasseltse wafel- en speculaasbakkerij Jacobs. Zij bereiden hun speculaas volgens de traditie met roomboter, donkere kandijsuiker en natriumbicarbonaat. Maar u kunt het natuurlijk ook zelf proberen met het recept.
- 750 gram bloem
- 450 gram suiker
- 1 volle eetlepel honing
- 200 gram hoeve boter
- 1 ei
- 100 ml volle melk
- 30 gram amandelpoeder
- 10 gram natriumbicarbonaat
- 15 gram kaneelpoeder
- een snufje zout
Bereiding
1. Meng de boter en de suiker
2. Voeg de melk, zout, ei en honing toe en blijf met de mixer het geheel kloppen
3. Zeef bloem, amandelpoeder, kaneel en het natriumcarbonaat door het beslag en klop het luchtig.
4. Laat nu het koekjesdeeg een nachtje rusten in de ijskast
5. Verwarm de oven voor op 175-200 graden
6. Voor vierkante speculaas strijkt u het deeg uit in een vierkant in de gewenste dikte.
Voor ronde speculaas verdeelt u het beslag in grofweg 32 porties, zonder het eerste uit te strijken. Bol de porties op en druk plat tot de gewenste dikte.
7. Leg uw koekjesdeeg op een beboterde bakplaat en laat de speculaasjes 20 tot 30 minuten bakken.
Hasselt wordt ook wel de 'hoofdstad van de smaak' genoemd. Breng een bezoekje aan Hasselt en proef de typische Hasseltse producten!
Mechelse Koekoek (braadkip)
Wist u dat de Mechelse koekoek ooit een van de belangrijkste vleeskippen ter wereld was? Hiervoor gaan we terug in de tijd naar de 19de eeuw, naar de streek tussen Mechelen en Dendermonde. Hier kwam een ideale kruising tot stand: een groot hoen met fijn en lekker wit vlees. Vanaf 1900 verloor de kip zijn erepositie. Goedkopere kippen uit het buitenland, waaronder de Poule de Bresse duwden de kip van het voetstuk.
Later, begin jaren negentig, keerde het tij. Het pluimveeslachthuis Belki merkte dat er duidelijk opnieuw vraag was naar een lekkere en gezonde kwaliteitskip zoals de Mechelse koekoek.
Er wordt gezegd dat de zuivere koekoeklijn met de optimale vleeskwaliteit komt door het vrij rondscharrelen van de kippen en de late slachtleeftijd. Ook krijgen de kippen speciale voeding die voor een heerlijk stukje vlees zorgt. Voedselveiligheid en dierenwelzijn staan centraal bij de Mechelse Koekoek.
Ingrediënten
- 1 stuk braadkip ongeveer 1,5kg in vieren
- Bloem
- Peper en zout
- 1 lepel boter en olie
- 3 uien in ringen
- 1 teentje knoflook en 450 gram bospaddenstoelen
- 2 eetlepels jenever en rode wijnazijn
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 dl kippenbouillon
- 0,5 liter abdijbier
- 1 stuk kruidenbuiltje
Bereiding
1. Verhit de braadpan op een matig vuur met de boter en de olie
2. Bestuif de stukken kip met bloem en bestrooi met peper en zout
3. Braad de stukken in de boter goudbruin en haal ze uit de pan.
4. Fruit de uien in het achtergebleven vet
5. Voeg roerend de knoflook en de paddenstoelen toe en laat dit 5 minuten staan
6. Voeg de jenever toe en laat even inkoken.
7. Doe de kip en het uienmengsel tijdelijk in een schaal
8. Doe de suiker en azijn in de pan en klop tot de suiker is opgelost
9. Doe kip en uien terug in de pan, overgiet met bier en bouillon, en voeg het kruidenbuiltje toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuurtje 1 uur stoven.
10. Schep met een schuimspaan alle vaste delen in een dienschaal en verwijder het kruidenbuiltje.
11. Voeg de saus bij de kip.
Bent u in Mechelen en heeft u zin om de Mechelse Koekoek te proeven? Er zijn meerdere restaurants die dit gerecht serveren.