De Vlaamse mayonaise is een begrip. Het recept is zelfs vastgesteld volgens een zestig jaar oud Koninklijk besluit: het moet een vetgehalte van 80 procent en 7,5 procent eigeel bevatten. Wat maakt deze mayonaise verder nou zo bijzonder?
De saus is gemaakt op een basis van eieren en olie. In tegenstelling tot de Nederlandse 'fritessaus' wordt hij bereid zonder enige vorm van kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen. Hierdoor, zo claimen de Belgen, krijg je een mooi natuurlijk product met een frisse, licht zure smaak die de frieten nog lekkerder maken.
Het recept is eenvoudig maar elegant. Zo maakt u uw eigen Vlaamse mayonaise:
- 4 eierdooiers van verse eieren
- 1 eetlepel natuurazijn
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- +/- 4 dl zonnebloemolie
- peper
- zout
Klop de eigelen los, voorzichtig met de klopper de azijn, citroensap en mosterd erdoorheen mengen. Kruiden met peper en zout. Vindt u de mayonaise te dik, dan gewoon nog wat citroensap, azijn of water (indien u niet van zuur houdt) toevoegen. Doe het geheel in een mengbeker en laat de mixer draaien. Druppelgewijs en al roerend de olie toevoegen, terwijl u de handmixer op de bodem houdt. De handmixer pas opheffen wanneer de mayonaise dik wordt. Klaar bent u!
Variatietips: voeg aan het einde nog enkele druppels Worchestersaus toe.
Ook uw eigen friet maken, dan wordt het helemaal feest!