Zelf een heerlijke roomboter croissant maken

Recept voor een fantastische croissant

Jonge vrouw eet heerlijke croissant, ogen gesloten
Getty Images

Het maken van croissants is een kunst op zich, maar met dit eenvoudige recept maak je ze in een handomdraai.

Aantal personen 
1

Ingrediënten

  • 500 gram bloem (type 550)
  • 10 gram zout
  • 40 gram suiker
  • 300 ml melk
  • 10 gram droge gist
  • 250 gram roomboter
  • 1 ei (voor het bestrijken)

Bereiding

  1. Deeg maken: Meng de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom. Voeg de melk toe en kneed het deeg tot het soepel is. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
  2. Boter voorbereiden: Maak een boterblok door de roomboter tussen twee vellen bakpapier plat te slaan tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik.
  3. Vouwen: Rol het deeg uit tot een grote rechthoek. Leg het boterblok in het midden en vouw het deeg over de boter. Rol het deeg vervolgens uit en vouw het drie keer op (dit is de zogenaamde 'toureren'). Laat het deeg tussen de vouwen door telkens 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Vormen: Rol het deeg uit tot een dunne rechthoek. Snijd deze in driehoeken en rol ze op tot croissants.
  5. Laat rijzen: Laat de gevormde croissants nog eens 1-2 uur rijzen.
  6. Bakken: Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de croissants met het losgeklopte ei en bak ze 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.

En voilà! Je hebt nu zelfgemaakte roomboter croissants. Perfect voor bij je ontbijt of als heerlijk tussendoortje. Geniet ervan!

Auteur