Genieten van de sauna: de medische aspecten

Genieten van de sauna! De sauna ontspant en is goed voor uw huid. Heeft u medische problemen of bent u nog nooit eerder naar de sauna geweest? Overleg dan met uw arts. Lees hier de meest gestelde medische vragen.

Genieten van de sauna 

In de traditionele sauna is de lucht met een vochtpercentage van slechts 3 tot hooguit 12 procent erg droog. Dat maakt dat het in de sauna erg warm kan worden, want hoe droger de atmosfeer, des te heter de lucht die u kunt verdragen. In de sauna kan de temperatuur probleemloos tot 100 ºC kan oplopen. Wanneer u water op de hete stenen giet, ontstaat er stoom, waardoor u het hitte-effect vergroot. Omdat uw huid vrijuit moet kunnen ademen, transpireren en vervolgens weer moet afkoelen, bent u in de sauna helemaal bloot.

Relax-effect
De rustgevende ambiance en de afwisseling tussen het opwarmen in de droge, hete sauna en het afkoelen onder de koude douche en in het ijskoude bad zorgen ervoor dat u volledig tot rust komt, zowel geestelijk als lichamelijk. Vergeet overigens niet om bij het afkoelen ook uw hoofd onder te dompelen

Een belangrijk en overheerlijk onderdeel van uw saunagang is de rustfase na afloop. Gewikkeld in een zachte badjas rust u uit in een comfortabele ligstoel. Die rust en uiteraard de afkoeling met koud water zorgen ervoor dat u na de sauna niet te warm blijft en veel na-transpireert.

Weldaad voor de huid
De bedoeling van die hete lucht in de sauna is dat u flink gaat transpireren. Door de hitte gaan de poriën van de huid maximaal openstaan, waardoor vuil en afvalstoffen samen met het transpiratievocht worden afgevoerd. Dankzij dit diepreinigende effect wordt uw huid brandschoon, fluweelzacht en zijn de poriën na afloop opvallend veel fijner. Dode, droge huidschilfers verweken door al dat transpiratievocht en verdwijnen later onder de koude douche. Door de hitte gaan de bloedvaten open staan en verloopt de doorbloeding in een hogere versnelling. Aan dit effect dankt uw huid haar frisse, gezonde teint.

Extra vocht
Door het transpireren heeft uw lichaam gemiddeld één tot anderhalve liter vocht verloren. Daarom is het verstandig om na afloop veel te drinken. Om het diepreinigende effect van de sauna niet te verstoren, kunt u het beste pas gaan drinken na de laatste saunagang. Drink (mineraal-) water en/of kruidenthee. Ook uw huid heeft veel vocht verloren, dat door middel van hydraterende crèmes aangevuld moet worden

Sauna Medisch

Hoezo is de sauna goed voor ons lichaam?
Regelmatig saunabezoek zorgt voor een goede bloedcirculatie en verbetert de elasticiteit van het bloedvatenstelsel. Dit komt doordat de bloedvaten zich verwijden door de warmte en weer samentrekken door de kou van de douche of het bad. Deze afwisseling van warm en koud zorgt er ook voor dat de hartslag eerst versnelt. Maar daarna past die zich langzaam aan, waardoor het hart als het ware ‘getraind’ wordt. Verder kan frequent saunabezoek de weerstand verhogen.

Wanneer kun je de sauna beter mijden?
Voor gezonde mensen is een bezoek aan de sauna meestal geen probleem. Mensen met een ziekte of aandoening kunnen het best eerst met de behandelend arts overleggen. Hartpatiënten en mensen met een hoge bloeddruk bijvoorbeeld moeten voorzichtig zijn. Toch is een saunabezoek voor hen niet per definitie uitgesloten.

Kun je ook op oudere leeftijd nog naar de sauna?
De sauna is er voor jong en oud; er zit geen leeftijdsgrens aan. Maar: bent u 50 jaar of ouder en wilt u voor het eerst naar de sauna, overleg dan altijd even met de huisarts. Wie eenmaal gewend is aan saunabezoek kan er tot op hoge leeftijd mee doorgaan.

Met dank aan Gerard Vos (Nederlandse Sauna Vereniging, www.nsv.nl) en VSB Wellness.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine