NSAID's kunnen ernstige bijwerkingen geven

Zowel paracetamol als ibuprofen zijn pijnstillers die veel gebruikt worden en vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist en apotheek. Het risico dat je onbedoeld te veel neemt van deze medicijnen is dan ook groter dan bij pijnstillers die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Het is dus van groot belang dat je ze op een verantwoorde manier slikt.
Paracetamol is bedoeld voor de behandeling van milde en matige symptomen. Ook werkt paracetamol koortswerend, maar het heeft geen ontstekingsremmende eigenschappen. Het grote voordeel bij paracetamol is dat het risico op bijwerkingen lager is dan bij andere pijnstillers zoals niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s).
NSAID’s zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die ook pijnstillend en koortswerend werken. Voorbeelden zijn ibuprofen, naproxen en diclofenac. Het risico op ongewenste bijwerkingen van NSAID’s komt veel vaker voor en kan ernstig zijn, vooral bij mensen die ooit een maagzweer hebben gehad en bij ouderen. Een lage dosis, beperkte periode van inname en advies van een arts zijn hierbij belangrijk.
Bijsluiter
Dat het risico op bijwerkingen bij paracetamol lager is, is niet het enige voordeel van paracetamol. Ander voordeel is dat deze veilig te gebruiken is door kinderen, zwangeren en bejaarden. De aanbevolen dosis per doelgroep staat altijd beschreven in de bijsluiter van het medicijn. Voor kinderen is de dosering lager en gaat deze vaak per kilo lichaamsgewicht, bij volwassenen gaat het om een maximaal aantal tabletten per dag, afhankelijk van het aantal milligram paracetamol. Tussen de momenten van inname moet een periode van vier uur zitten, dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen.
Ibuprofen behoort dus tot de NSAID's en helpt niet alleen tegen koorts en pijn, maar gaat ook ontstekingen tegen. Het wordt vaak gebruikt als paracetamol niet voldoende helpt. Ook schrijven artsen het wel voor bij griep of een zware verkoudheid.
Wat zijn de bijwerkingen?
Bij normaal gebruik zorgt paracetamol voor weinig bijwerkingen. Maar pas op voor een paracetamolvergiftiging. Dat komt vaker voor dan je misschien denkt. De kans op bijwerkingen is bij het slikken van ibuprofen veel groter. Vooral maagklachten komen veel voor.
Kun je paracetamol en ibuprofen tegelijk nemen?
Omdat paracetamol minder kans op bijwerkingen geeft, zou de eerste keuze bij pijn paracetamol moeten zijn. Helpt paracetamol niet voldoende? Dan kun je overwegen een NSAID te nemen. Dit kan ook in combinatie met paracetamol. Dan heb je vaak minder ibuprofen nodig. De kans op bijwerkingen van de ibuprofen is dan ook kleiner. Heb je last van bijvoorbeeld hoofdpijn? Dan kun je beter twee paracetamol van 500 mg nemen dan één ibuprofen. Als je kiespijn hebt, kan een ontstekingsremmende pijnstiller soms nodig zijn. Vraag dan aan je tandarts een schema dat uitlegt wanneer je paracetamol of ibuprofen het beste in kan nemen. In alle gevallen is het advies nooit langer dan een paar dagen pijnstillers te gebruiken.
Besluit je beide middelen te gebruiken zonder een arts te raadplegen, dan zijn er een aantal richtlijnen:
- Bij een combinatie van paracetamol en ibuprofen moet je rekening houden met de maximale dosis per etmaal (24 uur) van 3 g (3000 mg, oftewel 6 x 500 mg) paracetamol – neem niet meer dan 1g (1000 mg) per keer in - en 1200 mg ibuprofen maximaal per dag.
- Wissel ze af, dus start bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kun je 400 mg ibuprofen innemen. Na 4 uur neem je dan weer 500 mg en zo wissel je het 24 uur lang af.
- Volg altijd goed de bijsluiter of gebruik het middel zoals je huisarts of apotheek het heeft uitgelegd. Neem nooit meer pijnstillers en gebruik ze niet langdurig. De kans op het krijgen van vervelende bijwerkingen is dan veel groter.
- Gebruik zo kort mogelijk pijnstillers, niet langer dan een paar dagen. En nooit langer dan 1 maand achter elkaar.
Maak een afspraak met je huisarts als de pijn aanhoudt.
- Gezondheid.be