Negen medicijnen mogelijk niet meer verkrijgbaar

Getty Images

Er komt mogelijk een verplichte medicijnwissel voor negen medicijnen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwt hier vast voor. Het gaat om bepaalde merken van medicijnen tegen onder meer hoog cholesterol en depressie.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen wil negen medicijnen ‘schorsen'. Dat betekent dat ze van de markt worden gehaald. Het gaat om een aantal sterktes van het merk ‘Mylan’: de cholesterolverlager atorvastatine, HIV-medicijn efavirenz en migrainemedicijn zolmitriptan. En om een aantal sterktes van het merk 'RIA': de antidepressiva nortriptyline en sertraline. Mensen die deze merken medicijnen gebruiken kunnen het doosje veilig opmaken, volgens het College. Maar een nieuw doosje zal van een ander merk zijn, als de schorsing door gaat. De fabrikant kan nu nog bezwaar maken, dus dat wordt eerst afgewacht voor de medicijnen echt uit de handel worden genomen.

Fouten in onderzoek

Voor toelating tot de markt, moet de fabrikant laten zien dat de medicijnen aan de eisen voldoen in een onderzoek. En dat onderzoek bleek niet in orde, bij deze medicijnen. Dat is de reden voor het voornemen om ze uit de handel halen, schrijf het College. Deze fabrikanten hadden onderzoek laten doen door het Indiase bedrijf Synchron Research Services en daar is het mis gegaan. Het gaat om fouten in 'bio-equivalentiestudies' die laten zien dat het medicijn de werkzame stof goed afgeeft aan het lichaam. Dat is nu dus niet helemaal zeker. Het Europese geneesmiddelagentschap heeft de schorsing voorgesteld, landen mogen zelf beslissen of ze het overnemen. Nederland wil dat dus inderdaad doen. Lees hier het bericht van het College, met een link naar de medicijnen waar het om gaat.

Er waren nog twee medicijnen onderzocht door het Indiase bedrijf, maar die worden niet uit de handel gehaald.  Het gaat om clobazam en clonazepam van de merken Sandoz en Thiofarma, dat zijn medicijnen tegen epilepsie. Er zijn niet veel alternatieven en wisselen is bij epilepsie ingrijpender, aldus het College.

Auteur