Weer vervuilde medicijnen

5 vragen over de vervuilde paracetamol

Getty Images

Er blijken miljoenen vervuilde paracetamoltabletten in omloop. Dat hebben Dagblad NRC en tv-programma Zembla ontdekt. De vervuiling valt binnen de medicijn-norm, maar niet binnen de voedselnorm. De minister vraagt om meer onderzoek en ook de apothekers gaan de tabletten testen. 5 vragen over de vervuilde paracetamol.

Wat is er aan de hand?

Dagblad NRC en tv-programma Zembla hebben Chinese partijen grondstof voor paracetamol laten onderzoeken in een Duits laboratorium. De geteste partijen bleken vervuild met de kankerverwekkende stof PCA. De grondstof was goed voor samen 36 miljoen tabletten, die dit voorjaar zijn geproduceerd. De grondstof kwam uit de Chinese fabriek Anqui Lu’an, de grootste producent van paracetamol-grondstof ter wereld.

Is mijn paracetamol vervuild?

Waar de paracetamol precies is verkocht, is niet bekend. Helaas kun je dus niet in je medicijnkast kijken of je paracetamol wel ‘schoon’ is. Het vermoeden is dat producent Apotex inkopen doet bij deze Chinese fabriek. Apotex maakt paracetamoltabletten voor huismerken van Albert Heijn, Etos, Jumbo, Trekpleister, DA en Kruidvat. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen weet hoe het zit, maar geeft deze informatie niet vrij. Hier hebben Kamerleden bezwaar tegen gemaakt. Het College schrijft in een reactie dat ze gaat kijken of de paracetamol op de Nederlandse markt is gekomen.

Hoe gevaarlijk is deze vervuiling?

De vervuilende stof PCA, voluit 4-chlooraniline, is ontstaan bij het maken van de grondstof voor de paracetamol. Deze stof is kankerverwekkend en mogelijk ook schadelijk voor het DNA, aldus NRC. Een gevaarlijk stofje dus, maar of een stof echt giftig is voor je lichaam, hangt ook af van de hoeveelheid en de duur dat je eraan blootgesteld wordt. Voor dit soort stoffen zijn er daarom maxima afgesproken op Europees niveau.

Wat blijkt: deze vervuilde paracetamol voldoet wel aan de maximum-norm voor medicijnen van de Europese geneesmiddelautoriteit EMA, maar niet aan de maximum-norm voor voedsel (van de EFSA). Van voedsel eet je veel meer dan van pillen, vandaar dit verschil in norm. Het mag dus, maar het doet toxicologen fronzen, zo blijkt uit de rondgang van NRC en Zembla. ‘PCA hoort helemaal niet thuis in een pijnstiller die zoveel mensen slikken’, zegt de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat bijvoorbeeld. Hij vindt dat deze vervuilde paracetamol van de markt moet worden gehaald.

Worden de partijen uit de handel gehaald?

Alle paracetamol direct van de markt halen is nog een brug te ver. De risico’s van de vervuilde paracetamol zijn klein en de alternatieve middelen (nsaids zoals ibuprofen en naproxen) kennen meer bijwerkingen. Maar er wordt wel onderzoek gedaan op verzoek van minister Tamara van Ark. Het College: ‘Deze limiet is gebaseerd op een verwaarloosbaar risico: één persoon extra die kanker krijgt op 100.000 mensen die levenslang dagelijks 6 tabletten van 500 mg paracetamol gebruiken. Bij kortdurend gebruik is het risico nog vele malen lager.’

Kan ik kiezen voor schonere medicijnen?

Als consument weet je helaas niet waar de grondstoffen uit je medicijnen vandaan komen. Het staat nergens op het doosje en het is nergens op te zoeken. Wel weten we dat de meeste grondstoffen tegenwoordig uit China en India komen. Landen waar grondstoffen vaak erg goedkoop worden aangeboden, wat mogelijk de oorzaak is van de vervuilingen in medicijnen. Want het is niet de eerste keer dat medicijnen op de Nederlandse markt vervuild zijn. Eerder waren hogebloeddruk medicijnen zoals valsartan vervuild. Ook maagbeschermers zoals ranitidine waren vervuild. In deze video gaf voorzitter Ton de Boer antwoord op vragen over de vervuilde maagzuurremmers.

UPDATE: De apothekers willen weten of er vervuilde paracetamol in de schappen ligt. Ze gaan zelf de paracetamol onderzoeken, volgens NRC. Voorzitter van apothekersorganisatie KNMP Aris Prins: 'We hebben wereldwijd een gigantische populatie paracetamolgebruikers. Als nader onderzoek kan leiden tot betere standaarden voor goedkopere productiemethoden, staan we daar zeker achter.'

Auteur