Gezonde voordelen van de zomer

Zon, lavendel, blote voeten: de onbetwiste 'unique selling points' van de zomer. Voor sommige mensen staan álle dagen van het jaar in het teken van zo’n zomers element. 

“Hé, ben je je schoenen vergeten?” wordt haar wel nageroepen. Sanne Bernhart (38) rent, als het geen winter is, zo veel als ze kan op haar blote voeten. Ze voelt zich net zo blij en vrij als een kind dat zonder schoenen mag buitenspelen. Ze voelt de aarde onder haar voeten. Het kietelende gras, de glibberige modder, het rulle zand. Zodra ze loopschoenen aandoet, krijgt ze blaren of blessures. Nieuw onderzoek geeft haar – en alle andere barefootrunners – gelijk: rennen op blote voeten belast de knieën, heupen en enkels minder dan rennen op hardloopschoenen.

Op blote voeten lopen is gezond. De 27.000 zenuwuiteinden die elke voet heeft, worden geprikkeld om het beschermende matrasje van vetkussentjes goed te onderhouden. Met blote voeten op zand lopen stimuleert de bloedsomloop. Ga elke dag even op blote voeten lopen. Of voel bijna dezelfde prikkels op teenslippers van een paar euro bij de drogist. Wilt u de ware sensatie van blootsvoets buiten lopen ervaren? Laat dan uw voeten masseren door de natuur op een van de vier Nederlandse blotevoetenpaden. Wandelen over een traject van anderhalf tot vier kilometer over mos, bosgrond, kiezel, steenkool, zand, boomschors, kleikorrels, water en modder.

Wilt u ook eens blootsvoets wandelen? Kijk op www.blotevoetenpad.info (Elsendorp in Noord-Brabant), www.blotevoetenpark.nl (Brunssum in Zuid-Limburg), www.hofvantwello.nl (Twello in Gelderland), en www.blotevoetenpad.nl (Opende in Groningen). De kosten per pad wisselen van gratis tot €6. Met dank aan Robert Wonink (register-podoloog).

Wier
Eet zeewier en je proeft de zilte zee. Zeewier is een van de meest voedzame voedingsmiddelen die bestaan. In 100 gram zeewier zit zeven keer zoveel calcium als in 100 gram melk. De meeste wieren zijn bovendien rijk aan mineralen zoals natrium, ijzer en jodium, en aan vitamine A, C en E.
De liefhebber van de Japanse keuken voedt zijn gezondheid. Want bij veel soorten sushi wordt gedroogde zeewier in dunne velletjes (nori) verwerkt. Zeewier is allang geen luxe product meer. Japanse zeewiersalade is tegenwoordig gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. En in toko’s en natuurvoedingswinkels kun je veel verschillende soorten zeewier kopen. Nog even en dan gaan we misschien massaal aan het zeewier. Want in de zeeplant zit de natuurlijke vezel alginaat. Deze vezel zorgt ervoor dat je lichaam minder vet opneemt, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Als alginaat wordt toegevoegd aan dagelijkse producten zoals brood en koekjes, zouden we zelfs driekwart van het vet dat we daarmee binnenkrijgen kunnen wegstrepen.
 
Met dank aan Hans Lauwen van restaurant Osaka in Roosendaal.

Zon
’s Zomers voelde hij zich altijd kiplekker. Maar met het korter worden van de dagen werd Geerhard Holtkamp elk jaar weer overvallen door een ongrijpbare vermoeidheid, en was hij prikkelbaar en snel geïrriteerd. Een buitensporige woede-uitbarsting kostte hem zijn kantoorbaan. Tot drie keer toe. Niemand die hem begreep. Hijzelf wel het minst. 


Een half miljoen Nederlanders lijden aan winterdepressie. Zij voelen zich ’s winters somber, neerslachtig, vermoeid, futloos, zijn snel geïrriteerd en hebben nergens zin in – behalve in slapen en snoepen. Nog eens een miljoen mensen hebben last van de mildere winterblues. Zij zijn niet somber, maar vooral heel moe.

Een winterdip zit niet tussen de oren, maar in te weinig daglicht dat op het netvlies valt. Is de lichtsterkte van de zon in de zomer 100.000 lux, ’s winters komt die vaak niet uit boven de 5000 lux. Licht helpt. Een week lang elke ochtend drie kwartier voor een zonlichtvervangende lamp zitten, en 70 tot 80 procent van de patiënten is van de klachten af. Ook met een speciale lichtbak voor thuis komen winterdepressielijders de donkere dagen door.
Sinds Geerhard Holtkamp weet wat hij mankeert, zorgt hij ervoor dat hij binnenshuis extra licht krijgt in de winter. En in de zomer vangt hij elke zonnestraal. Hij is nu tuinman en het hele jaar goedgehumeurd.
 
Met dank aan Ybe Meesters (psycholoog, hoofd van de polikliniek winterdepressies van het Universitair Medisch Centrum Groningen en auteur van het boek ‘Leven met een winterdepressie’).

Vis
In de thermale bronnen van Kangal, in het oosten van Turkije, zwemt de vissoort Garra rufa. Deze ‘doktersvissen’ of ‘knabbelvissen’ voedden zich oorspronkelijk met plankton. Maar ze bleken hun maag ook te vullen met de dode cellen van de menselijke huid. Zodra je je voeten in het water steekt, schieten er honderden visjes op af. Vooral de door psoriasis aangetaste huid vinden de doktersvissen heerlijk, want aan al die schilfertjes is het makkelijk knabbelen. Na een 21-daagse kuur van acht uur per dag in het water knapte de huid van psoriasis-patiënten naar eigen zeggen flink op. Bij één onderzoek werd 50 tot 90 procent tijdelijke verbetering vastgesteld. Toch raadt de Psoriasis Vereniging Nederland de therapie voor patiënten af. Over de veiligheid is weinig bekend en nogal wat patiënten krijgen bloedende wondjes. Intussen wordt de natuurlijke voetenpeeling door de doktersvissen aangeboden in kleine bassins bij diverse schoonheidssalons in heel Nederland.

Kijk voor Garra rufa-behandelingen in Nederland op www.aquaderma.nl of op www.garrarufa.nl.

Lavendel
Lavendelolie heeft een weldadige, ontspannende werking op lichaam en geest. Geen fabeltje maar een feit, want wetenschappelijk aangetoond. Een paar druppeltjes op uw kussen of in bad en u slaapt als een roos. In Japan verstuiven ze deze etherische olie in kantoorruimten om de werkstress te verminderen en de prestaties te verbeteren. In een aantal Nederlandse ziekenhuizen krijgen patiënten lavendel om beter te kunnen slapen; kankerpatiënten hebben daardoor minder pijn en angst. Lavendel helpt ook bij rusteloosheid en verbetert het concentratie-vermogen en het humeur. Voor zomerse lavendelvelden hoef je trouwens niet naar de Provence. Vlakbij Blokzijl, in Marknesse, heeft kwekerij Viva Lavandula tien
hectare vol lavendel staan.

Met dank aan Anneke Huisman (complementair verpleegkundige, aroma therapeut en voorzitter Complementaire Zorg Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), Daniëlle Houbrechts (kruidendeskundige en auteur ‘Kruidige Provence’) en Tedje van Asseldonk (Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie).

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine