Medicijndoosjes met het bloeddrukmedicijn valsartan zijn uit de apotheken gehaald, omdat er een kleine hoeveelheid kankerverwekkende stof in zit. Het gaat om de doosjes die zijn gemaakt in één Chinese fabriek. Vertrouwt u medicijnen uit China nog?
De kankerverwekkende stof ‘NMDA’ was in deze valsartan-producten terecht gekomen in de fabriek in China. Het gaat om een hele kleine hoeveelheid, maar het hoort natuurlijk niet thuis in een bloeddrukmedicijn. In totaal gebruiken 150.000 Nederlanders een van de verontreinigde valsartan-producten. Het gaat om verschillende valsartan-doosjes van de merken Sandoz, Ratiopharm, Centrapharm en Aurobindo. De vervuilde middelen zijn sinds 2012 door apotheken verstrekt.
Made in China
Valsartan is niet het enige medicijn dat uit China komt. Het gros van onze medicijnen wordt in China en India gemaakt. Dat is niet terug te vinden op het doosje of in de bijsluiter. Je kunt dus niet kiezen voor bijvoorbeeld Europese producten. Aan de andere kant is het niet gek dat medicijnen steeds vaker uit China of India komen. Daar zitten de allergoedkoopste aanbieders van medicijnen en grondstoffen. Als de medicijnen uit Europa of Amerika kwamen, dan moesten wij meer zorgpremie betalen.
Controle gaat soms mis
Volgens de Inspectie is de kwaliteit van geneesmiddelen hoog in Nederland, ondanks het feit dat de productie voor een groot deel buiten Europa plaats vindt. Dankzij goede controle zijn onze medicijnen dus meestal veilig, volgens de inspectie.
Helaas gaat het soms toch mis met de controle op die Chinese en Indiase medicijnen. In 2008 stierven 81 Amerikanen na gebruik van vervuilde heparine uit China. Een paar jaar later ging het mis met producten van de Indiase producent Ranbaxy. De medicijnen en grondstoffen zijn in 2014 van de Nederlandse markt gehaald, omdat ze van slechte kwaliteit bleken te zijn. In het voorjaar van 2018 liet Zembla zien dat Indiase producent Aurobindo werknemers uitbuit en het milieu vervuilt.
Hoe denkt u hierover? Reageer, en laat een bericht achter.
Meer lezen over de vervuilde valsartan? De Inspectie heeft een vraag/antwoord overzicht op haar website.