Hevige pijn op de borst? Of een nare een valpartij gehad in het weekend? Een ambulance brengt je nu binnen driekwartier naar een spoed eisende hulp (SEH) bij een ziekenhuis in de buurt. Maar dat gaat veranderen. Vijf vragen over deze kwestie.
1 Wat is er aan de hand?
Door de vergrijzing komen er steeds meer ouderen en chronisch zieken. Voor al die mensen zijn er steeds minder zorgverleners beschikbaar. Dat probleem zal komende jaren alleen nog maar toenemen. Hoe zorg je dan toch dat iedereen die acuut zorg nodig heeft, die ook krijgt? Daar gaat dit rapport over van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), waarin verschillende oplossingen worden beschreven.
2 Wat zijn de nieuwe voorstellen voor spoedhulp?
De NZa noemt verschillende mogelijkheden. De spoedposten in dunbevolkte gebieden zien tijdens de nacht maar enkele patiënten, terwijl ze wel compleet bemand zijn met zorgverleners en veel dure apparatuur hebben staan. Dat is zonde. Die posten zouden bijvoorbeeld ‘s nachts kunnen sluiten, zodat er minder personeel nodig is, en ze toch overdag open kunnen blijven. Ook is het mogelijk om deze spoedposten wat eenvoudiger in te richten, zodat ze alleen lichtere klachten behandelen. Bij meer complexe klachten rijdt de ambulance door naar een ziekenhuis verderop waar wel complexe zorg gegeven wordt.
3 De spoedpost dicht of alleen eenvoudige zorg - kan dat zomaar?
Nee, op het moment niet. De overheid stelt nu als eis dat iedereen in Nederland binnen 45 minuten met de ambulance bij een spoedhulp kan worden gebracht. Die regel garandeert snelheid, wat op zich logisch is. Maar eigenlijk is die regel nattevingerwerk, volgens de NZa, want de 45 minuten-regel is nooit wetenschappelijk onderbouwd. Is het te langzaam? Of kan het langer zijn? En is dat wel de beste manier om spoedzorg te garanderen? Verzin daarom een nieuwe regel, die wel garanties biedt voor gedegen spoedzorg, aldus de NZa. Daar moet de politiek nu een besluit over nemen, samen met de beroepsverenigingen van zorgverleners in de spoedzorg.
4 Wat is dan wel goede spoedzorg?
Een groot knelpunt is de wachttijd op de SEH. Eenmaal op de spoedeisende hulp moet je soms een halve dag wachten op een dokter. Eigenlijk is de gemiddelde Spoed Eisende hulppost ingericht op de ernstigste gevallen, waardoor minder ernstig zieke mensen achteraan moeten sluiten in de rij. In ziekenhuisnetwerk Sionsberg in Dokkum gaat dat anders. Daar laten ze verpleegkundig specialisten patiënten beoordelen, nog voordat ze zijn ingestuurd door de huisarts of de ambulance. Zo krijgt iedereen die aankomt op de spoedpoli meteen de zorg die hij nodig heeft en zijn er geen wachttijden, schrijft vakblad Skipr.
Net als bij Sionsberg wordt er landelijk ook meer gekeken naar andere soorten zorgverleners op de spoedeisende hulp, dan de SEH-arts. De bachelor medisch hulpverlener kreeg bijvoorbeeld kort geleden toestemming van het ministerie om zelfstandig medische handelingen uit te voeren op de spoedeisende hulp.
Spoedzorg Haaglanden is een samenwerking tussen twee instellingen voor ouderen in Den Haag en omgeving. Bij spoed komt er snel iemand thuis langs, zo schrijft de Stentor. Met name bij ouderen die een valpartij maken, of bij wie een katheter losraakt, is dit een snelle en klantvriendelijke manier van zorg.
5 Zijn deze problemen in de spoedzorg nieuw?
Dat de spoedzorg beter kan, is geen nieuws. Drie jaar geleden legde SEH-arts Menno Gaakeer nog uit in Plus Magazine waarom je soms zo lang moet wachten op de SEH-afdelingen. De logistiek in het ziekenhuis kan bijvoorbeeld beter. Mensen die vanuit de Spoedeisende hulp naar een ziekenhuisbed moeten, kunnen daar niet altijd snel terecht en dat geeft opstoppingen op de SEH. Lees hier verder: Uren wachten bij de spoedeisende hulp.
En wat vindt u?
Politici en belangenverenigingen van artsen en verpleegkundigen debatteren op dit moment over de spoedzorg. Er hangen veel belangen mee samen. Voor een ziekenhuis kan een SEH-afdeling financieel een belangrijke inkomsten bron zijn. We zullen de komende jaren te weinig dokters en verpleegkundigen hebben om al die SEH’s te bemannen. Maar wat vindt u? Wat is voor u belangrijk, bij spoedzorg? Deel uw idee of ervaring hieronder.