Wordt de psycholoog nog vergoed in 2012?

Bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg

Getty Images

De overheid gaat het nodige bezuinigen in de geestelijke gezondheidszorg. De eigen bijdrage voor behandeling door een psycholoog verandert. Ook wordt in het basispakket de vergoeding voor het aantal behandelingen voor eenvoudige psychologische zorg aangepast.

Eerstelijnspsychologen bieden hulp bij allerlei lichte psychische of sociale problemen. Daarvoor betaalt u een eigen bijdrage. De eigen bijdrage gaat omhoog naar 20 euro per consult. Voor een internetbehandelingstraject (e-health) geldt een eigen bijdrage van 50 euro. Het aantal consulten dat de zorgverzekering maximaal vergoedt, gaat terug van acht naar vijf. Het kan zijn dat uw aanvullende zorgverzekering deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoedt. Het vergelijken van verschillende aanvullende verzekeringen kan wat dat betreft dus voordeel opleveren.[ITEMADVERTORIAL]

Als u meer gespecialiseerde hulp nodig heeft, kunt u terecht bij de tweedelijns psychologische zorg: een gezondheidszorgpsycholoog, een klinisch psycholoog of een klinisch neuropsycholoog. Zij behandelen complexere psychische problemen zoals ADHD, depressie of een angststoornis. Voor tweedelijns psychologische zorg gaat iedereen een eigen bijdrage betalen voor diagnostiek en behandeling. De eigen bijdrage geldt per kalenderjaar en is honderd euro voor behandelingen tot honderd minuten en tweehonderd euro voor behandelingen die langer dan honderd minuten duren.

Eigen bijdrage

Voor verblijf in een GGZ-instelling komt een aparte eigen bijdrage. Die geldt voor alle verzekerden van achttien jaar en ouder. De eigen bijdrage gaat in vanaf de tweede maand van verblijf in een GGZ-instelling en bedraagt 145 euro per maand. Dit komt boven op de eigen bijdrage die u betaalt voor behandeling tijdens uw verblijf in de GGZ-instelling.

De eigen bijdrage komt bovenop het eigen risico. U betaalt eerst de eigen bijdrage. Hiermee betaalt u een deel van de kosten van de zorg. Het andere deel betaalt de verzekeraar. Van de totale kosten in een kalenderjaar die de zorgverzekeraar vergoedt, moet u het verplichte eigen risico zelf betalen. Dit verrekent uw zorgverzekeraar met u.

In sommige situaties hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Kinderen onder de achttien jaar betalen geen eigen bijdrage. Ook als u een crisisbehandeling (DBC) ondergaat of onvrijwillig wordt opgenomen op basis van de wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen betaalt u geen eigen bijdrage.

Overige wijzigingen
Als u een afspraak niet nakomt en niet op tijd afzegt, dan kan de behandelaar hiervoor een rekening sturen. Die rekening moet u zelf betalen en u krijgt het geld niet terug van de zorgverzekeraar. Voor de eerstelijns psychologische hulp is dat al zo.

Behandeling van aanpassingsstoornissen (psychische stress bij belangrijke gebeurtenissen) wordt niet meer vergoed vanuit het basispakket. Verzekeraars zouden vanaf 2012 aanvullende verzekeringen kunnen aanbieden voor deze zorg.

Bij de keuze van een zorgverzekeraar is het vooral belangrijk om te letten op het aanvullende pakket. Als u in behandeling bent bij een psycholoog, is het verstandig om te kijken naar het aantal zittingen dat vergoed wordt. Hoe meer, hoe beter. Het is verstandig verschillende verzekeringen te vergelijken voordat u eventueel overstapt. Dit kan veel geld schelen.

Bron 
  • Rijksoverheid