Zo doe je dat: één keer per week boodschappen doen

Compleet weekplan of creatief combineren

Getty Images

Veel Nederlanders doen liever minder vaak boodschappen, of laten de boodschappen voor de hele week thuisbezorgen. Dat heeft voordelen, want het scheelt tijd en vaak ook geld, omdat je niet bezwijkt voor lekkers dat je eigenlijk niet nodig hebt. Maar hoe zorg je dat je niet misgrijpt halverwege de week? We geven je twee methoden.

Je hebt mensen die graag plannen en je hebt mensen die graag per dag bepalen wat ze gaan eten. Voor elke groep is er een eigen methode.

Methode 1: compleet weekplan

In deze methode maak je een menu voor de hele week. Je kiest verschillende favoriete maaltijden, en misschien probeer je wat nieuwe recepten. Keuze genoeg op internet, ook op Gezondheidsnet. Je maakt aan de hand van je weekplan een boodschappenlijst. Zo weet je bijvoorbeeld dat je op maandag stamppot rauwe andijvie eet, op dinsdag pasta bolognese, op woensdag ovenfrites met zalm en sperzieboontjes, op donderdag chili sin carne… etcetera. Klaar! Het voordeel van deze methode is dat je weinig tot geen eten zult verspillen en dat je maar één keer hoeft na te denken over de vraag: ‘wat eten we vandaag’. Het nadeel van methode 1 is dat je misschien op donderdag helemaal geen zin meer hebt in chili. Zorg wel dat je de recepten met de minst goed houdbare producten, zoals bladgroenten, gesneden groenten, aardbeien en vis, in het begin van de week eet. En dat je recepten met langer houdbare producten, zoals peulvruchten, koolsoorten, appels en eieren bewaart voor het eind van de week.

Methode 2: creatief combineren

Er zijn mensen die liever van dag tot dag bepalen waar ze trek in hebben. Ook zij kunnen één keer per week boodschappen doen. De truc is voor hen om een voorraad in huis te halen waarmee je verschillende maaltijden kunt bereiden. Zo kun je toch elke dag eten waar je zin in hebt én word je creatief uitgedaagd om met je voorraad toch gevarieerde maaltijden te maken. Het is slim om te denken in drie categorieën producten: groenten, eiwitrijke producten en zetmeelrijke producten. Van groenten koop je verschillende soorten, ook diepvries en in blik. Denk aan tomaten, paprika, uien, spinazie, andijvie, sperziebonen en bloemkool. De eiwitrijke producten zijn vis, vlees, eieren, kaas, peulvruchten en vegetarische vervangers. Koop daarvan ook een gevarieerd aanbod. Vries ook meteen van vlees en vis een gedeelte in, omdat deze producten meestal niet zo lang houdbaar zijn. Zetmeelrijke producten zijn bijvoorbeeld aardappelen, rijst, couscous, pasta en quinoa. Met deze drie categorieën producten in huis kun je tal van combinaties maken. Heb je bijvoorbeeld paprika, courgette, ui en een blik tomaten gekocht? Daarmee maak je met gehakt en spaghetti een pastagerecht, met rijst en kip een oosterse curry en met eieren, feta en brood een shaksuka. Nadeel van deze methode is dat je aan het eind van de week steeds meer je creativiteit moet aanspreken en dat het risico bestaat dat je eten moet weggooien. Hoewel… juist met restjes zijn vaak heel creatieve maaltijden te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan linzensoep. Voordeel van de methode is dat je verrassend eet en steeds nieuwe combinaties bedenkt.

Goed om in huis te hebben


Met deze producten in huis kun je altijd wel een maaltijd bereiden:

  • Eieren
  • Geraspte kaas
  • Vis in blik, bijvoorbeeld ansjovis, tonijn of zalm
  • Bladerdeeg
  • Uien en knoflook
  • Tomaten in blik
  • Pot geroosterde paprika’s
  • Spinazie en doperwten uit de vriezer
  • Peulvruchten in blik of uit de diepvries
  • Pasta, rijst, couscous of quinoa
  • Aardappelen
  • Kruiden en specerijen, zoals peper, zout, paprikapoeder, oregano, tijm, komijn en gemberpoeder
  • Potje currypasta

De rest van de lijst

Boodschappen doe je natuurlijk niet alleen maar voor het avondeten. Ook voor ontbijt en lunch moet je de ingrediënten in huis hebben, net zoals fruit, koffie, thee, snacks, kruiden, eten voor de huisdieren, schoonmaakmiddelen en toiletartikelen. Maak een standaardlijst met de producten die je in je huishouden gebruikt, op papier of in je telefoon, en kruis aan als de voorraad op is, zodat je elke week de voorraad aanvult.

Dit artikel is geschreven door Karine Hoenderdos. Karine is diëtist en journalist, met voeding als specialisatie.