Uien eten heeft meer gezondheidsvoordelen
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: helpt rauwe ui in je sok tegen verkoudheid of griep?
Je moet er maar opkomen: rauwe ui in je sok stoppen voor je gaat slapen. Toch is het een huismiddeltje waarvan sommige mensen geloven dat het helpt om snel van je griep of verkoudheid af te komen. Klopt het?
Zorgt zwavel voor een geneeskrachtige werking van ui?
De bewering dat rauwe ui goed is bij griep, stamt al uit de 16e eeuw. In die tijd geloofde men dat de lucht in een kamer werd gereinigd van 'giftige lucht' - oftewel miasma - als je ergens een rauwe ui plaatste. Ook dachten mensen dat rauw ui tegen je voetzolen het bloed zou reinigen en zo verkoudheid en griep zouden genezen. Tegenwoordig stellen aanhangers van de ui-in-sok-theorie dat de zwavelverbindingen in ui ze een geneeskrachtige werking geven. Deze verbindingen dringen volgens hen je lichaam binnen en doden daar bacteriën en virussen. Het enige dat je hoeft te doen is een rode of witte ui in plakjes te snijden, ze op de onderkant van je voeten leggen en een paar sokken aan te trekken als je verkouden bent of griep hebt. Vervolgens ga je slapen en 's morgens ben je beter.
Uien hebben antibacteriële eigenschappen
De genoemde zwavelverbindingen zijn er inderdaad, zo toont onderzoek aan, maar dat is dan ook meteen het enige wetenschappelijke bewijs. Want hoewel uien inderdaad gezondheidsvoordelen hebben, is dat als je ze eet. Er is nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van rauw ui in sokken of waar dan ook op het lichaam. Uien zijn licht zuur, ze kunnen antibacteriële eigenschappen hebben als ze ergens op gewreven worden, maar dat effect is minimaal. En virussen hebben de cel van een gastheer nodig om zich te kunnen voortplanten. Dit doet een virus door een bacteriële, plantaardige of dierlijke cel te infecteren. Een plak ui is daarom niet in staat om virussen aan te trekken, op te nemen en te doden.
Een rauw ui in je sok werkt dus niet bewezen tegen griep of verkoudheid. Maar als je nieuwsgierig bent of het stiekem toch iets doet, kun je het gerust proberen. Kwaad kan het niet. Wil je zeker weten dat uien iets doen voor je gezondheid, verwerk ze dan in een maaltijd. Zo is er onderzoek waarin verband werd gevonden tussen het eten van allium-groenten (uien, maar ook knoflook, bieslook en prei) en een verminderd risico op kanker. En ander onderzoek toont aan dat regelmatige consumptie het risico op hart- en vaataandoeningen helpt verlagen.
- Medical News Today
- Healthline