Veel mensen met griep, epidemie lijkt begonnen

Wanneer moet je naar de huisarts met griep?

Vrouw met griepachtige klachten op de bank snuit haar neus
Getty Images

Gehoest, gesnotter, koorts: de jaarlijks griepepidemie lijkt begonnen. Dat meldt het Nivel. In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden. Ook het aantal mensen dat met deze klachten naar de huisarts gaat neemt de afgelopen weken sterk toe.

Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, steeg naar 58 op de 100.000 inwoners. Dit aantal loopt snel op en in steeds meer bronnen is te zien dat het griepvirus rondgaat.

Naast griepvirus gaan er ook andere virussen rond die klachten aan de luchtwegen kunnen geven, zoals het RS-virus. Al deze virussen zorgen voor een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Dit geeft klachten zoals een verstopte neus, niezen, hoesten en keelpijn.

Griep verloopt vaak wat ernstiger. Die start vaak plotseling met koude rillingen, snotteren, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Deze koorts kan binnen twaalf uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal drie tot vijf dagen.

Wanneer moet je naar de huisarts met griep?

Als je langer dan vijf dagen ziek bent, benauwd wordt of als je suf wordt of veel slijm ophoest. Ook als je onder een risicogroep valt en de griep hebt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Doe dit telefonisch: in de wachtkamer is de kans groot dat je andere mensen besmet en je loopt kans om zelf met besmet te worden door iets wat iemand anders onder de leden heeft. 

Risicogroepen zijn: mensen die ouder dan 60 jaar zijn, een hart- of vaatziekte hebben, een longziekte zoals astma of COPD hebben, diabetes hebben, een nierziekte hebben of weinig weerstand door een ziekte of medicijnen, zoals chemotherapie. Ook als je griep hebt gehad en een paar dagen geen koorts hebt gehad, maar toch weer koorts krijgt.

Auteur 
Bron 
  • Nivel