Wat zijn de bijwerkingen van de griepprik?

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van de griepprik?

Vrouw krijgt griepprik
Getty Images

De herfst is weer aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor de jaarlijkse griepprik. Voor wie is deze griepprik? En welke bijwerkingen kun je verwachten?

Wie mogen de griepprik halen?

Ben je 60 jaar of ouder, dan kom je in aanmerking voor de griepprik. Daarnaast geldt dit ook voor mensen met een verminderde weerstand of een bepaalde aandoening, zoals diabetes of een hart-, long – of nierziekte. Deze groepen lopen het risico om ernstig ziek te worden van het griepvirus. Via hun huisarts worden deze mensen uitgenodigd om in het najaar een griepprik te halen. Ook zwangere vrouwen worden geadviseerd om de griepprik te nemen vanaf 22 weken zwangerschap. Zij kunnen de vaccinatie halen bij het consultatiebureau.

Veelvoorkomende bijwerkingen van de griepprik

De volgende bijwerkingen komen vaak voor na de griepprik:

  • hoofdpijn 
  • spierpijn
  • vermoeidheid
  • maag-darmklachten (zoals misselijkheid en diarree) 
  • koorts

Deze bijwerkingen ontstaan meestal binnen een dag na vaccinatie en verdwijnen vaak binnen een paar dagen vanzelf. Reacties rondom de prikplaats treden sneller op (binnen een paar uur) en houden meestal kort aan. Kijk op de informatiepagina over de griepprik van Bijwerkingencentrum Lareb voor meer informatie over mogelijke bijwerkingen.

Kun je griep krijgen van de griepprik?

Van het griepvaccin kun je geen griep krijgen, omdat het vaccin stukjes geïnactiveerde (dode) griepvirussen bevat. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Griepachtige klachten kunnen ontstaan na vaccinatie, maar deze klachten zijn veel milder dan na besmetting met het griepvirus. Het doormaken van het griepvirus is vaker ernstiger met een langer beloop, vooral bij ouderen en risicogroepen.

Lees ook: Kun je griep krijgen als je de griepprik hebt gehaald?

Deel je ervaring na de griepvaccinatie!

Bijwerkingencentrum Lareb doet elk jaar onderzoek naar bijwerkingen die ontstaan na toediening van de griep- en pneumokokkenvaccinatie. Met de resultaten uit dit onderzoek kunnen mensen beter geïnformeerd worden over mogelijke bijwerkingen na een najaarsprik. Deel je ervaring en meld je aan via vaccinmonitor.nl.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.

Lees ook: Wat zijn de bijwerkingen van de coronaprik tegen de FLiRT-variant?

Bron 
  • Lareb