Edamame, flageolets, borlotti- en cannellinibonen
Bruine, witte en kidneybonen ken je hoogstwaarschijnlijk wel. Maar heb je ook al eens kennis gemaakt met edamame of flageolets? En borlotti-, black eyed-, cannellini-, lima- en zwarte bonen, zeggen die je iets?
Niet voor niets heeft de Gezondheidsraad aanbevolen om wekelijk peulvruchten op het menu te zetten. Ze helpen mee het ongunstige LDL-cholesterol te verlagen en daardoor waarschijnlijk de kans op hart- en vaatziekten. Maar dat niet alleen, peulvruchten zitten vol eiwit en zijn daarom een geschikte vervanger van vlees. Bovendien zitten er veel vitaminen en mineralen en niet te vergeten vezels in. Goed idee dus om regelmatig bonen op het menu te zetten.
Bonenvariatie
Elke week iets van peulvruchten op het menu kan snel gaan vervelen als je alleen maar kiest voor bruine of witte bonen en af en toe kidneybonen door de chili con carne. Gelukkig is er steeds meer variatie aan bonen te koop. Niet alleen als gedroogde bonen maar ook handig kant-en-klaar in blik of pot.
Zwarte bonen
zijn echte Amerikaanse bonen. In Noord- en Midden-Amerika is het een vaste begeleider van burrito’s en Mexicaans geïnspireerde salades, stoofschotels en soepen. Het ziet er natuurlijk ook prachtig uit die in-en-in zwarte boontjes op je bord.
Flageolets
zijn ook wel bekend onder de naam groene kidneybonen. De smaak is verfijnd en het is waarschijnlijk daarom dat je ze veel aantreft in de Franse keuken. Heerlijk bij kip of lamsvlees.
Edamame boontjes
zijn eigenlijk niet anders dan jonge groene sojaboontjes. In Japanse restaurants staan ze vaak op de kaart. Ze worden dan in hun peul, gezouten, geserveerd. Heerlijk! Deze jonge groene boontjes smaken ook heel goed in een salade of soep.
Black eyed bonen
herken je aan een zwart rondje (oog) dat op de verder bleke boon zit. Deze smakelijk boon is in het zuiden van de Verenigde Staten erg populair. Lekker in salades en stoofschotels.
Borlottibonen
kom je tegen in recepten in landen rond de Middellandse Zee. Deze roodachtige, stevige boon is heel smakelijk. De iets nootachtige smaak maakt deze boon bij uitstek een salade-boon.
Cannellinibonen
ken je waarschijnlijk uit de echte Italiaanse minestronesoep. Deze stevige witte boon heeft een zachte nootachtige smaak en kookt niet kapot. Wist je dat ze in Italië deze boon ook heel vaak met pasta combineren?
Limabonen
zijn wit, groot en stevig. Ze worden ook wel boterbonen of olifantsbonen genoemd. Ze stonden al op het menu van de Inca’s. Deze Zuid-Amerikaanse boon geeft lekkere vulling aan een salade of een soep. Ook lekker om wraps mee te vullen.