Pluk het voorjaar met deze drie groene groenten, die bulken van de gezonde voedingsstoffen. En zo verwerkt u ze ook nog eens optimaal én creatief in een gerecht.
Doperwten
Grijp uw kans, want verse doperwten zijn nog een van de weinige échte seizoensgroenten. Ze zijn van juni tot en met augustus verkrijgbaar. Verse doperwten worden (net als kapucijners) onrijp geoogst. Dan zijn de suikers nog niet omgezet in zetmeel en smaken de erwtjes lekker zoet.
De bereiding is eenvoudig: dop de erwten en kook ze in vijf tot acht minuten gaar. Lekker klassiek in combinatie met bospeen, gekookte krieltjes en een karbonade. Maar doperwten zijn ook heerlijk als salade, met een dressing van citroensap, olijfolie, een sjalotje en verse peterselie. Of in een romige pastasaus van halfvolle crème fraîche, kipfilet, citroenrasp en citroensap. Ook lekker: doperwten in een risotto, met ricotta en verse munt.
Een portie doperwten (200 gram gekookt) levert u maar liefst 9 gram voedingsvezel; net zoveel als in negen bruine boterhammen!
Verder bevat een portie erwtjes 50 mg vitamine C (ruim driekwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en 4 mg ijzer (ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Overigens zijn doperwten ook in de diepvries te koop. Door het snelle invriesproces blijft de natuurlijke zoete smaak goed behouden. Veel beter dan bij de zachte en melige doperwten uit blik of pot.
Postelein
Oorspronkelijk komt postelein uit het Midden-Oosten en India, en ook in het oude Egypte kende men deze groente al. Zomerpostelein is een bladgroente met een zure, tikje scherpe smaak. De mooie heldergroene blaadjes met stevige steeltjes doen het goed in een frisse salade, bijvoorbeeld met stukjes appel, hazelnoten en een dressing met honing. Maar ook als zomerstamppot (net zoals een stamppot rauwe andijvie) of kort roergebakken met verse gember en knoflook komt postelein tot zijn recht.
Als u postelein kookt, reken dan op 400 gram per persoon, omdat deze groente flink slinkt. Postelein is in ongeveer vijf tot zeven minuten gaar; roerbakken kost u slechts drie minuten.
Onderschat deze kleine blaadjes niet, want postelein bevat bijvoorbeeld drie keer zoveel ijzer als spinazie. Een portie van 200 gram gekookte postelein levert u 6 mg ijzer, ofwel driekwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook is het rijk aan bètacaroteen, een belangrijke vitamine voor de weerstand en de ogen. Verder bevat postelein veel kalium en calcium: mineralen die de bloeddruk en de spierfunctie regelen.
De tere blaadjes kneuzen snel, dus was postelein voorzichtig in ruim koud water. In de koelkast is postelein één tot drie dagen te bewaren. Hollandse zomerpostelein is van mei tot oktober te koop.
Koolrabi
Heel lichtgroen, bijna onopvallend, ligt koolrabi in de schappen van de groenteboer. Maar laat u niet bedotten door het bescheiden uiterlijk: deze voorjaarsgroente is verrassend rijk aan voedingsstoffen. Zo bevat een portie gekookte koolrabi wel 100 mg vitamine C (anderhalf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), 85 mg magnesium (een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en 180 mg calcium (net zoveel als in één glas melk).
Koolrabi is de verdikte steel van een koolplant en groeit dus boven de grond. De smaak is zacht en doet een beetje aan bloemkool denken. Rauw is de smaak wat pittiger, een beetje zoals bleekselderij.
En wat u kunt doen met koolrabi? Snij de stengels met het loof van de bol en schil de koolrabi met een dunschiller. Daarna kunt u de groente in blokjes of reepjes snijden en koken (ongeveer acht minuten) of stoven met een klontje boter (ongeveer acht tot tien minuten). Rauw kunt u koolrabi verwerken in een salade. Het is ook heel leuk om koolrabi te vullen, bijvoorbeeld met gehakt en gedroogde tomaat en deze in ongeveer dertig minuten in de oven te bakken. Hollandse koolrabi is vooral in het voorjaar te koop.
- Plus Magazine