Tips voor plezierig wandelen

Getty Images

Wandelen brengt veel gezondheidseffecten met zich mee. Je hoeft er niet voor te trainen en het kan overal en altijd.

Warming-up Wandelen is zijn eigen warming-up. Je hoeft niet 'in te wandelen' voor je gaat wandelen, je lichaam niet in afzichtelijke bochten te wringen, en niet van tevoren te rekken of te strekken. Je kunt gewoon meteen beginnen.

Training Wie langere wandeltochten wil gaan maken, moet zich uiteraard wel een beetje voorbereiden. Wie nooit wandelt, doet er onverstandig aan opeens mee te gaan doen aan een vierdaagse: dat vergt opbouw. Bijvoorbeeld een maand van tevoren starten met vijf dagen een half uur wandelen, dan twee dagen rust. De week daarop eerst twee dagen een uur, en als dat goed gaat, vijf dagen een uur. Wie dat eenmaal kan, houdt ook wel twee uur vol per dag. De meeste vierdaagsen zijn tien kilometer per dag, dus ongeveer twee uur lopen.

Voeding Als het goed is, vergt wandelen zo weinig extra inspanning dat er ook verder weinig extra maatregelen nodig zijn. Het maakt volgens de deskundigen bij wandelen niet uit of je van tevoren eet of vast. Met topprestaties is dat anders, dan moet je zorgen dat je eten niet als een steen in je maag ligt, maar met wandelen hoef je daar echt geen rekening mee te houden: je kunt na de maaltijd gewoon aan de slag.

Drank De meeste mensen drinken van zichzelf genoeg en bij gewoon weer hoef je voor de vochthuishouding geen liters water mee te zeulen tijdens de wandeling. Alleen als de vierdaagse net wordt gehouden tijdens onze jaarlijkse hittegolf is het verstandig wat water mee te nemen, maar voor de rest is het echt alleen maar een modeverschijnsel.

Schoeisel Stevige schoenen met dempende zolen zijn aan te raden. Eigenlijk gewoon een goede moderne loop- of sportschoen, zolang die geen slappe dunne zooltjes heeft. En een beetje absorberende sokken hebben ook zin: er zijn namelijk aanwijzingen dat vocht in de schoen sneller tot blaarvorming leidt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine