In hoeverre laat je iemand met Alzheimer zijn eigen keuzes maken op het gebied van seksualiteit? Wie 'bepaalt'? Het blijft een moeilijk onderwerp waar de laatste tijd veel over te doen is.
Negatieve reactie
Zo zorgde een artikel over 'verboden seks in het rusthuis' op de Vlaamse website Knack.be voor veel ophef. Een vrouw van 70 die al twintig jaar weduwe was, vond een nieuwe liefde in het verpleeghuis nadat zij de ziekte van Alzheimer kreeg. Het personeel vond het geen goed idee om de twee bewoners bij elkaar te laten slapen. Toen gezien werd dat ze elkaar half aangekleed streelden en knuffelden, werd intiem contact verboden.
"Als twee bewoners 'betrapt' worden, reageert het personeel in een verpleeghuis vaak negatief", zei Peter Degadt van ZorgnetIcuro, een netwerk van zorginstellingen. "Er wordt niet openlijk over gepraat. Medewerkers hebben nooit geleerd hoe ze met zulke situaties moeten omgaan. Dat maakt het moeilijk." In veel zorgcentra wordt enkel intiem contact tussen getrouwde bewoners geaccepteerd.
Ontremd gedrag
Vaak grijpt het personeel in met de beste bedoelingen. Zij wil de bewoners beschermen, ook tegen zichzelf. Zeker in het geval van dementie. Stichting Alzheimer Nederland behandelt het onderwerp intimiteit en seksualiteit op haar website: 'Dementie kan iemand seksueel veeleisend maken. Er ontstaan pijnlijke situaties als de persoon met dementie eigenlijk niet meer in staat is tot seks, maar dit wel wil. De ziekte kan seksueel ontremd gedrag veroorzaken.'
Wat vindt u?
Moet verpleegpersoneel haar bewoners vrij laten, of is het verstandig om een grens te trekken om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen? Of moet het per situatie bekeken worden? Plus is benieuwd naar uw mening. Breng uw stem uit op onze stelling linksboven op deze pagina, en laat hieronder een reactie achter.
Lees ook: wat helpt bij omgaan met dementie
Bronnen: Knack.be, Alzheimer Nederlan