Tientallen wetenschappers roepen het kabinet op om zich voor de volle honderd procent in te zetten voor de preventie van dementie. Dat doen zij via een ingezonden brief in het NRC. Zou het ministerie meer werk maken van de preventieve maatregelen, dan zou het aantal patiënten aanzienlijk kunnen afnemen.
De wetenschappers hopen met de ingezonden brief aandacht te krijgen van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), die volgende week zijn begroting voor het jaar 2020 zal verdedigen in de Tweede Kamer. De brief is ondertekend door tientallen artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen. In de brief staat dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het voorkomen van dementie in het Deltaplan Dementie, een achtjarig nationaal actieprogramma.
Duurste ziekte
Dementie is volgens de opstellers van het stuk de duurste ziekte van Nederland. Meer dan 9 miljard euro van de VWS-begroting gaat naar de zorg voor mensen met dementie. Internationale wetenschappers menen echter dat 30 tot 40 procent van de dementiediagnoses, waar Alzheimer er één van is, toegeschreven kunnen worden aan risicofactoren die te beïnvloeden zijn. “Er is een brede consensus dat het serieus oppakken van preventie in twaalf jaar leidt tot 20 procent minder nieuwe patiënten per jaar,” zeggen de wetenschappers. Voor Nederland zou dit kunnen betekenen dat het aantal mensen met dementie jaarlijks met 5000 nieuwe patiënten zal afnemen. Preventie van dementie zou dan op termijn tot wel 2 miljard euro per jaar kunnen besparen.
Voldoende lichaamsbeweging
Volgens de wetenschappers zijn voldoende lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, gezonde voeding, niet roken, onderwijs, sociale interactie en genoeg slaap factoren die het risico op dementie kunnen beïnvloeden. Zo zorgt beweging voor meer bloedtoevoer naar het brein, maar stimuleert het ook de aanmaak van een beschermend eiwit. Dat deze zaken van invloed kunnen zijn op het voorkomen van dementie weet het publiek nog te weinig, zeggen de auteurs.
Meer dan een half miljoen mensen
In Nederland is het aantal mensen met dementie door de vergrijzing vervijfvoudigd. Naar schatting van Alzheimer Nederland lijden momenteel zo’n 280.000 Nederlanders aan dementie – en daar komen ieder uur vijf mensen bij. Verwacht wordt dat aantal de komende 25 jaar zal verdubbelen tot meer dan een half miljoen in 2040. Volgens de wetenschappers is daarom de nood dus extra hoog om meer in de preventie van dementie te investeren.
- NOS
- Alzheimer Nederland