Zonder dat ze het zelf in de gaten had, heeft de Tweede Kamer ingestemd met een miljardeninvestering in de verpleeghuiszorg. De betaalbaarheid zou daarmee nu onder druk staan.
Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.
Wat is er gebeurd?
In oktober vorig jaar stemde de Tweede Kamer ermee in dat het Zorginstituut nieuwe kwaliteitsrichtlijnen voor de verpleeghuiszorg zou opstellen. Hoeveel personeel is er bijvoorbeeld nodig op een groep bewoners? En aan welke eisen moet de zorg voldoen? De verpleeghuizen zelf kwamen hier niet uit, en daarom wees staatssecretaris Van Rijn het Zorginstituut aan om dit te bepalen.
Sinds januari zijn die nieuwe kwaliteitsrichtlijnen van kracht. Er is onder andere meer personeel gekomen, wat flink wat geld kost. In totaal is daar twee miljard euro voor nodig. En daar zijn de partijen in Den Haag behoorlijk door geschrokken. Doordat het deze taak uit handen gaf en 'm overdroeg aan het Zorginstituut is de Tweede Kamer nu wettelijk verplicht om in te stemmen met de eisen. En dus ook met de twee miljard.
Kritiek
Volgens veel partijen een sluwe zet van Van Rijn. Hij zou geweten hebben dat de normen van het Zorginstituut wettelijk verplicht zijn, maar Kamerleden niet voldoende hebben gewaarschuwd. Terwijl zij die kennis niet hadden. Het nieuwe kabinet is nu verplicht om twee miljard euro per jaar extra uit te geven. Volgens de partijen is dit niet de bedoeling. Ook al hebben zij vrijwel allemaal gepleit voor meer geld voor de verpleeghuiszorg in Nederland; hoeveel geld er uiteindelijk naartoe gaat, moet de Kamer zelf kunnen bepalen. De meeste partijen wilden maximaal 1,3 miljard euro extra beschikbaar stellen.
'Staat in de wet'
Medestanders van Van Rijn doen de verwijten af als krokodillentranen. Hij zou wel degelijk hebben gewezen op de consequenties. Bovendien wilden alle partijen betere zorg in de verpleeghuizen, en nu zijn ze onthutst dat hun eigen beloften uitkomen. Iemand anders wijst op het feit dat de partijen dit zelf hadden moeten weten: "Het staat gewoon in de wet."
Betaalbaarheid onder druk
De Tweede Kamer vreest dat de 'gigantische investering' van 2 miljard uiteindelijk de betaalbaarheid van de verpleeghuiszorg onder druk zet. "We hebben al de duurste ouderenzorg van Europa en daar leggen we nu 20 procent bovenop", zegt een anonieme bron in Den Haag. Als de zorg in een verpleeghuis beter wordt dan de zorg thuis, kan dat bovendien een 'aanzuigende werking' hebben, zo waarschuwt het CBS. De wachtrijen zullen dan alleen maar langer worden.
In totaal moeten er de komende jaren zo'n 40.000 fte bij in de langdurige zorg: zo'n 70.000 extra verzorgers. Voor de werving en selectie van deze mensen moet het kabinet ook weer extra geld uittrekken. Wordt ongetwijfeld vervolgd..
Bronnen: NOS, de Volkskrant