De liefde en zorg voor een dier kan het leven enorm verrijken. Dat geldt voor elk huisdier – of het nou een hond, een kat of een parkietje is. Een extra voordeel van een hond in huis is dat je met een hond aan de wandel moet – een hond zorgt voor beweging. Een hond heeft ook een nadeel… je moet hem namelijk wel opvoeden!
Als je kiest voor een hond, kies je voor een echte levensgezel. En dat is fijn, zeker ook als je wat ouder wordt; Marie-José Enders-Slegers, emeritus hoogleraar antrozoölogie aan de Open Universiteit zei het al eerder. Een dier in je leven zorgt voor ritme in de dag – en een hond doet dat zeker.
‘Dat leert hij later wel…’
Een nieuwe hond in huis – of het nu een pup of een herplaatser is – is heel leuk en heel spannend. Hij moet leren wat wel en niet mag. Begin je daar meteen op de eerste dag mee, dan heb je daar voor de rest van jullie leven samen plezier van. De ervaring leert dat het juist op die eerste dagen lastig is om consequent te zijn. De hond is zo ontzettend schattig, er komt de nodige ‘kraamvisite’ langs, de hond moet zijn eigenaar nog leren kennen, de eigenaar moet zijn hond nog leren kennen – valkuilen genoeg dus. Maar probeer toch vanaf dag 1 zo consequent mogelijk te zijn – daar wordt ook je hond gelukkiger van.
‘Hij moet er maar aan wennen!’
De eerste nacht met een nieuwe hond in huis kan een flinke uitdaging zijn. Met een pup moet je er ’s nachts uit omdat hij nog niet zindelijk is. Met een herplaatser hoeft dat waarschijnlijk niet, maar ook dan is zo’n eerste nacht spannend. Heb je geen zin in doorwaakte nachten vanwege een continu blaffende en piepende hond? Neem de hond (pup of herplaatser) dan de eerste nachten met bench en al mee naar de slaapkamer. Zo weet je hond dat hij niet alleen is en kan hij op zijn gemak wennen aan zijn nieuwe huis. Blaft hij, zeg dan niks maar steek even je hand naar hem uit: hij is niet alleen. Na ongeveer een week schuif je de bench steeds wat verder van je weg. Eerst naar het voeteneind van je bed, dan richting de overloop, daarna richting de hal en daarna naar de plek waar je wil dat hij in het vervolg gaat slapen. Op deze manier geef je je hond de kans om rustig te wennen aan zijn nieuwe huis.
‘Mijn hond begrijpt me niet!’
Honden spreken geen mensentaal, dus zomaar ‘zit’ tegen hem zeggen heeft geen enkele zin. Je leert een hond begrijpen wat je bedoelt door te werken met beloningen. Hoe je dat goed doet, leer je op een hondencursus. En zitten alle hondencursussen vol, ga dan vast aan de slag met een online hondencursus. Op de website van de Dierenbescherming vind je de serie Lara Leert, waarin beagle Lara les krijgt. Let op dat je bij les 1 van seizoen 1 begint: Lara Leert – les 1 – Contact maken met je hond.
‘Nu weet hij het toch wel?’
‘Altijd dat gedoe met die koekjes, hij weet toch nu wel wat hij moet doen?’ Nou, nee dus. Een hond voed je op door hem te belonen. En belonen doe je met je stem en met lekkere hapjes. De meeste honden zijn gevoelig voor het enthousiaste en vrolijke stemgeluid van hun baas – dan weten ze dat ze iets goed hebben gedaan. En dat kleine brokje is het extraatje waardoor ze nóg beter hun best gaan doen. Varieer ook regelmatig met de beloningssnacks, zo maak je het nog interessanter voor hem.
‘Een bench is zielig…’
Veel mensen vinden een bench zielig: wie stopt er nou z’n hond in een kooi? Maar de hond ziet die bench helemaal niet als kooi, die ziet de bench juist als zijn rustplek. Sommige honden nemen die rust al vanaf de eerste dag zelf, maar er zijn er ook die daar wat hulp bij nodig hebben. Een hond die rust nodig heeft, herken je over het algemeen aan zijn drukke gedrag – vergelijk het maar met een kleuter die 3 verjaardagsfeestjes achter elkaar heeft gehad. Als hondeneigenaar denk je al gauw: ‘Oh, hij is zo druk, hij wil er vast nog even uit.’ De kans is echter groot dat hij gewoon overprikkeld is en even geen raad meer weet met zichzelf. Zeker op die momenten is de bench heel fijn voor hem: daar hoeft hij niks en kan hij gewoon lekker gaan slapen.