en bespaar zo ziektekosten
Een ziek huisdier betekent onvoorziene uitgaven. Een rekening van de dierenarts kan behoorlijk in de papieren lopen. Huisdierenverzekeringen zijn echter duur. Hoe voorkom je, in plaats van de moeten genezen?
Poten/nagels
Het valt niet mee om de nagels te knippen van een spartelende hond, kat of vogel. Maar met een bezoek aan de dierenarts doe je jezelf en je huisdier ook niet altijd een plezier. Het klusje kost zo’n €10, terwijl je het met wat oefening zelf kunt doen. Lukt het niet? Ga dan naar een dierenwinkel. Grote kans dat die het gratis doet. Of kijk op YouTube voor instructiefilmpjes waarin het knippen wordt voorgedaan. [ITEMADVERTORIAL]
Bek
Snaveltjes groeien weleens door. Dat is simpel te verhelpen door er een stukje af te knippen en een niet te kleine slijpsteen op te hangen. Bang voor een uithaal? Loop dan ook hiervoor naar de dierenwinkel. Krijgt je hond gebitsproblemen ondanks goede harde brokjes en een kluif? Poets dan voortaan zijn tanden.
Volgens dierenarts Jeffrey de Gier, bestuurslid van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren (GGG), is dat vooral bij dieren met een afwijkend gebit aan te raden. De Gier: “Laat de tanden van deze honden ook minstens één keer per jaar controleren. Net zoals je dat zelf doet bij een tandarts. Want problemen voorkomen is altijd het beste. Ook voor de portemonnee.” Een rondje bellen leert dat een controle zo’n €20 kost tot het drievoudige bij problemen. Shoppen kan lonen, want de kosten verschillen per dierenarts. Sommige praktijken hebben actiemaanden waarin tandcontroles gratis zijn.
Blaas
Maak je niet te veel zorgen als de kat plotseling buiten de kattenbak plast. Misschien heb je de kattenbak verplaatst of zijn favoriete luierplekje veranderd. Katten zijn eigenwijze beesten en het gedragsprobleem is wellicht direct verholpen als je de bak terugzet op de oude plek. Ga naar de dierenarts als de kat aanhoudend naar zijn bak gaat en niet meer plast. “Het zou kunnen gaan om een verstopping door blaasgruis en dat is een levensbedreigende situatie”, waarschuwt De Gier. “Ook bij suikerziekte is diergeneeskundige begeleiding onontbeerlijk.”
Gewrichten
Grote rashonden lopen het grootste risico op gewrichtsproblemen. Medicatie of chirurgisch ingrijpen valt helaas niet altijd te voorkomen. Maar je kunt het in elk geval proberen door het voedingsadvies na te leven en de kans op overgewicht te verkleinen. De Gier adviseert daarnaast om pups in het eerste jaar niet te zwaar te belasten. En voorzichtig te zijn met voedingssupplementen. Het geven van kalk bijvoorbeeld kan bij groot groeiende hondenrassen juist ernstige gewrichtsproblemen in de hand werken.
De Gier: “Lees ook de huisdierenbijsluiters op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) om meer te weten over de gevoeligheden van je specifieke huisdier of vraag hiernaar bij een dierenarts.”
Jeuk en wondjes
Verliest een vogel veel veren en ontstaan kale plekken? Dan staat hij waarschijnlijk op de tocht. Honden en katten die last krijgen van hun vacht, hebben vaak last van vlooien. Maar het kan ook gaan om een allergie of voedselovergevoeligheid. In het laatste geval bij milde klachten is het raadzaam over te stappen op een andere voeding en die vijf à zes weken te geven.
Voor andere kwaaltjes, zoals oormijt, kun je eveneens bij de dierenwinkel terecht. Voor wondjes is er uierzalf of homeopathische wondspray. Lees ook eens het tabblad ‘EHBO voor huisdieren’ op de website van het LICG, want een wondje behandelen met een Biotex-sopje doet vaak al wonderen. “Ga bij twijfel of ernstige aanhoudende klachten altijd naar een dierenarts”, waarschuwt De Gier. “Die kan indien nodig verwijzen naar een specialist. Hiermee voorkom je onnodig dierenleed en het is vaak goedkoper, omdat complicaties worden voorkomen.”
Voeding
“Veel problemen, zoals diarree, braken en over- en ondergewicht bij de hond en kat, zijn op te lossen met goede voeding”, zegt John Coppers van dierenwinkelketen Discus. “Mensen kopen helaas nog te vaak het goedkoopste voer uit de supermarkt. Gevolg daarvan is meer en stinkende ontlasting, omdat er veel nutteloze stoffen in zitten. Ook zal het beest meer rondsnaaien, omdat het nog honger heeft. Geef niet te veel, maar ook niet te weinig.” Coppers adviseert daarnaast uit te kijken met etensresten. “Gewone melk is niet goed voor katten. Rauw vlees en vis ook niet. Kook het liever eerst even kort.”
Kijk voor goed voedingsadvies verder op de website van het LICG. En ga bij aanhoudende klachten naar de dierenarts. Diarree bij katten bijvoorbeeld kent veel oorzaken. Van voedselallergie tot stofwisselingsziekte.
- Plus Magazine