Nieuwe behandeling darmkanker scoort hoge ogen

Onderzoek naar darmkanker
Getty Images

Een behandeling met immuuntherapie vòòr een operatie bij darmkanker blijkt bijzonder effectief. Dat meldt het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, na presentatie van de resultaten op een groot congres over kanker in Parijs.

Een onderzoek naar patiënten met een bepaald subtype van darmkanker heeft geweldige resultaten geboekt, zo laat het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis weten. Bij twee derde van de 107 deelnemers was er geen levende kankercellen meer te vinden na de behandeling. Bij 95% van de deelnemers waren de kankercellen enorm teruggedrongen.

Onderzoeker en internist-oncoloog Myriam Chalabi: “De resultaten zijn ongekend. Het is elke keer weer zo bijzonder om te horen als bij iemand alle kanker weg is. Zowel het effect als ook de bijwerkingen zijn veel beter dan bijvoorbeeld chemotherapie voorafgaand aan de operatie, waarop maar 1 op de 20 patiënten reageert.”

Immuuntherapie

De deelnemers hadden MSI-darmkanker, oftewel microsatelliet-instabiele darmkanker. 15 procent van de mensen met niet-uitgezaaide darmkanker heeft deze vorm van darmkanker. De behandeling in dit NICHE-2-onderzoek bestond uit twee kuren immuuntherapie in de maand voordat de operatie was gepland (met de middelen nivolumab en ipilimumab).

De behandeling is nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar daar wordt nu wel aan gewerkt. Onderzoeker Chalabi hoopt dat deze nieuwe behandeling in de toekomst chemotherapie rond de operatie - en misschien ook de operatie zelf - overbodig zal maken.

Auteur