Chemo: krachtig wapen tegen kanker

Welke soorten chemotherapie zijn er?

Getty Images

De behandeling van kanker is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan. Een van de krachtigste wapens tegen deze slopende ziekte is chemotherapie. Omdat iedere patiënt anders is en ieder type kanker ook, wordt chemotherapie met verschillende doelen toegepast.

Wanneer er kanker bij u geconstateerd is, zal de arts samen met u een behandelplan maken. Vaak wordt er hierbij (ook) voor chemotherapie gekozen; ondanks de soms vervelende bijwerkingen. Chemotherapie is namelijk een van de best werkende methodes om kanker te lijf te gaan.[ITEMADVERTORIAL]

De keuze voor chemotherapie kan om verschillende redenen genomen worden:

  • Om volledig te genezen van kanker
  • Om een tumor te verkleinen vóór een operatie of bestraling
  • Om na een operatie overgebleven kankercellen te vernietigen en de kans op terugkeer te verkleinen
  • Om de groei van kankercellen te remmen wanneer genezing niet meer mogelijk is
  • Om ziektesymptomen zoals pijn te bestrijden of te verlichten

Soorten chemotherapie

Veel mensen weten niet dat chemotherapie op verschillende manieren kan worden toegediend. De meest bekende manier is waarschijnlijk de intraveneuze of interarteriële worden toediening: via een infuus rechtstreeks in een ader of slagader. Toediening door een injectie onder de huid of in een spier of oraal via pillen of een drankje zijn andere methoden.

Via een infuus

Bij chemotherapie via het infuus, druppelt de chemo rechtsreeks via een slangetje in een ader. De infuusnaald wordt vaak in een ader in de onderarm of de hand aangebracht, waarna een afgepaste hoeveelheid chemo wordt toegediend. Hoe lang deze behandeling duurt, hangt af van onder andere het soort chemo, de dosering en het toedieningsschema; maar kan variëren van een vijftal minuten tot enkele uren. Toediening van chemo via een infuus is over het algemeen niet pijnlijk, maar kan wel een branderig gevoel geven. U kunt tijdens de behandeling best tv kijken of een boek lezen als u dat wilt.

Port-a-cath

Er wordt vaak voor chemo via het infuus gekozen wanneer de geneesmiddelen niet buiten het bloedvat mogen worden gesporten of de chemo moet worden verdund. Bijkomend voordeel is dat de toedieningssnelheid goed te regelen is via een infuus. Voor sommige cytostatica is dit belangrijk. Wanneer er al vaker geprikt is en de aderen niet goed bruikbaar meer zijn, kan er voor een port-a-cath gekozen worden. Dit is een tijdelijk plastic buisje dat in de borst, arm of been wordt geplaatst om toediening te vergemakkelijken. Plaatsing van de port-a-cath is niet pijnlijk en het buisje wordt na afloop van de behandeling verwijderd.

Normaal gesproken wordt enkele dagen voor de toediening van de chemo of op de dag zelf bloed afgenomen om onder meer het bloedbeeld te bepalen. Het kan voorkomen dat een (vervolg)kuur wordt uitgesteld als de witte bloedcellen, bloedplaatjes of de nierfunctie nog niet voldoende zijn hersteld.

Chemo via een injectie

Zoals gezegd kan er ook voor worden gekozen om de chemo via een injectie onder de huid (subcutaan) of in een spier (intramusculair) toe te dienen. Soms wordt er direct in de omgeving van een tumor op de huid geïnjecteerd. Dit kan allemaal poliklinisch; u kunt na de behandeling dus direct weer naar huis.

Orale chemo

De laatste toedieningsvorm zijn pillen, capsules of drankjes. Deze chemo kunt u gewoon thuis of op het werk innemen, hoewel regelmatige dokterscontrole natuurlijk wel noodzaklijk is.

Auteur 
Bron 
  • KWF Kankerbestrijding
  • Kankerwiehelpt.nl
  • Chemotherapie.nl