Baat het niet, dan schaadt het wel
Steeds meer mensen gebruiken voedingssupplementen als aanvulling op hun voeding. Als belangrijkste reden geven mensen aan dit te doen 'voor de zekerheid'. Vaak met de gedachte: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar zo is het echter niet.
Voor gezonde mensen levert een gevarieerde, overwegend plantaardige, voeding alle benodigde vitaminen en mineralen. Voedingssupplementen kunnen natuurlijke voeding niet vervangen, omdat zij nooit dezelfde effecten kunnen bereiken als bepaalde voedingscombinaties. Vitaminepreparaten bevatten vaak een andere dosis, een andere verhouding en een synthetische variant van stoffen uit voedingsmiddelen.
Advies
Het slikken van voedingssupplementen helpt niet om kanker te voorkomen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat grote hoeveelheden van sommige supplementen de kans op kanker juist verhogen. Het motto 'baat het niet, dan schaadt het niet' gaat hier dus niet op.
Er is nog heel veel onduidelijkheid over de werking van laaggedoseerde voedingssupplementen. Daarom adviseert het Wereld Kanker Onderzoeksfonds (WCRF) om niet te vertrouwen op voedingssupplementen om je tegen kanker te beschermen. Je kunt beter kiezen voor een evenwichtig voedingspatroon waarvan de voordelen en risico's bekend zijn.
Niet altijd zijn een gezonde voeding en gezond gedrag voldoende. Dan is een supplement wel op zijn plaats. Vitamine D is hier een voorbeeld van. De Gezondheidsraad adviseert sommige groepen mensen (mensen met een donkere huidskleur, gesluierde vrouwen, ouderen) om extra vitamine D te slikken. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van UV-straling. Deze speciale groepen mensen zijn vaak niet in staat om voldoende vitamine D aan te maken en moeten daarom bij slikken.
Ook KWF Kankerbestrijding geeft aan dat je beter geen voedingssupplementen kan nemen. Als je bijvoorbeeld teveel antioxidanten neemt, kan dat ervoor zorgen dat een tumor sneller groeit in je lichaam. Of dat behandelingen tegen kanker kanker minder goed werken.
Gebruik dus liever geen voedingssupplementen. Voor sommige mensen kan een supplement wel een aanvulling op de voeding zijn. Bijvoorbeeld als je ouder bent dan 65 jaar of zwanger bent. Overleg dit met je huisarts. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon volstaat voor de meeste mensen om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.
- Voedingscentrum
- KWF Kankerbestrijding
- Wereld Kanker Onderzoek Fonds
- CBS