Cultuurtip: 17de-eeuwse foto’s

Getty Images

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

De Rotterdamse fotograaf Hans Withoos is een verre achterkleinzoon van de 17de-eeuwse meesterschilder Matthias Withoos. Hans maakte een serie ingenieuze fotografische beeldbewerkingen van het werk van zijn voorvader. Van 24 februari tot en met 21 mei zijn ze te zien in het Westfries Museum in Hoorn.

Meesterschilder

Matthias Withoos (1627-1703) groeide op in Amersfoort en volgde zijn schildersopleiding bij Jacob van Campen. Op zijn twintigste trok hij als meesterschilder naar Rome waar hij bekend werd als mede-uitvinder van de sottobosco’s (bosgrondjes). Toen hij als protestant problemen kreeg in het katholieke Amersfoort, verhuisde Withoos in 1672 naar VOC-stad Hoorn, waar hij tot aan zijn dood werkte. Zijn weelderige stadsgezichten, landschappen en stillevens hangen in diverse musea in Europa. 

Maker van beelden

Hans Withoos (1962) studeerde aan de Kunstacademie in Tilburg en noemt zichzelf geen fotograaf, maar maker van beelden. Vorig jaar kwam zijn boek ‘Photographic Paintings’ uit. Voor de serie ‘Withoos meets Withoos’ heeft Hans Withoos stillevens en stadsgezichten van Matthias Withoos samengevoegd met eigentijdse, surrealistische beelden. Door het toevoegen van bloemen, vissen, vogels en modellen komen schilderijen tot leven. Waar het werk van Withoos de Oude stopt en het werk van Withoos de Jonge begint, kun je alleen maar gissen. Hans maakt daarbij gebruik van dezelfde symboliek als zijn schilderende voorganger. Ga er maar eens goed voor zitten in het Westfries Museum in Hoorn; er valt veel te ontdekken.

Voor een impressie van het Westfries Museum:

Foto: ©Eduard Planting Galler

Auteur