Cultuurtip: De helden van het verzet

Getty Images

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn bij uitstek de dagen waarop musea met exposities over de Tweede Wereldoorlog in het middelpunt van de belangstelling staan. Aangezien Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog het jaar 2018 heeft uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’, zetten we drie tentoonstellingen in de spotlight die zijn gewijd aan het verzet. 

1. Explosiegevaar!

Met een interactieve audiotour wandel je door het Verzetsmuseum in Amsterdam en beleef je het verhaal van de verzetsstrijders die op 27 maart 1943 de aanslag op het bevolkingsregister pleegden. Doel was de persoonsgegevens van 70.000 Amsterdamse Joden te vernietigen. De Nederlandse beeldhouwer Gerrit van der Veen was een van de leiders van de groep. Na zijn arrestatie zou hij in de duinen bij Overveen geëxecuteerd worden. Te zien tot en met 11 november. 

2. De onderduikkinderen van ‘Tante Zus’

Het Museon in Den Haag wijdt een expositie aan de Haagse schilderes en verzetsheldin Ru Paré (1896-1972). Ze weigerde lid te worden van de Duitse Kultuurkamer en besloot joden te helpen met onderduiken. Als ‘Tante Zus’ bouwde zij een netwerk van onderduikadressen op en redde zo het leven van 52 kinderen. Over haar leven schreef historicus Wim Willems het boek ‘Verzetsheldin met schilderskist’. Te zien tot en met 23 september. 

3. Verhalen van verzet

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda duikt dieper in de verhalen van de verzetsmensen in Zuid-Holland en Gouda. Wat motiveerde hen om in verzet te komen en welke vormen van verzet waren er? En passant worden de verzetsverhalen uit de oorlog op een speelse manier in verband gebracht met actuele maatschappelijke discussies over actief burgerschap. Te zien tot en met 27 oktober. Onlangs kreeg het Verzetsmuseum Zuid-Holland het pistool van verzetsman Abraham de Korte overhandigd. Omroep West deed er verslag van.

Foto: De ravage was groot na de aanslag op het bevolkingsregister Amsterdam, Stadsarchief Amsterdam

Auteur