Cultuurtip: De mythe Mata Hari

Getty Images

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

15 oktober 2017 is het precies honderd jaar geleden dat Mata Hari werd geëxecuteerd. Voor het Fries Museum een mooie aanleiding om de grootste tentoonstelling ooit te organiseren rondom de in Leeuwarden geboren Margaretha Geertruida Zelle, zoals haar echte naam luidde. 

Voor het eerst te zien

Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers wandelen bezoekers in het museum door het leven van Mata Hari. Van haar jeugd in Friesland via Nederlands-Indië, waar ze trouwt en twee kinderen krijgt, via de nachtclubs in Parijs, waar ze furore maakt als exotische danseres, naar het eindstation: de bossen bij Vincennes, waar ze gefusilleerd werd vanwege spionage voor de Duitsers. Of ze echt een spionne was, is altijd de vraag gebleven. De gerechtsdossiers in de zaak tegen Mata Hari zijn de afgelopen honderd jaar bewaard in de Franse militaire archieven. Tijdens de tentoonstelling zijn deze stukken voor het eerst voor het publiek te zien. 

Na haar dood groeide Mata Hari uit tot een mythe. Filmsterren als Greta Garbo, Sylvia Kristel en Marlene Dietrich speelden de rol van Mata Hari in speelfilms. En tot op de dag van vandaag spreekt haar leven tot de verbeelding. 

Online bestellen

De tentoonstelling ‘Mata Hari, de mythe en het meisje’ is vanaf 14 oktober te zien. Tickets voor zijn online verkrijgbaar en op datum en tijd te bestellen via www.friesmuseum.nl/tickets. Wie een kaartje wil kopen bij de kassa, loopt het risico dat het uitverkocht is.

Voorproefje

Foto: Portret door fotostudio Reutlinger te Parijs. Bibliothèque Nationale de France

Auteur