Foto’s kunnen verhalen vertellen zonder woorden. En ze kunnen allerlei emoties oproepen, van verdriet tot woede tot blijdschap. Daarom kan een beetje context vaak geen kwaad. En die krijg je bij de volgende mooie foto-exposities.
Spreeuwendans
Waar: Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden
Wat: In 2020 trok fotograaf Erik Hijweege door het Friese winterlandschap om daar de spreeuwendans vast te leggen. Spreeuwen verzamelen zich in grote groepen van tienduizenden of soms wel honderdduizenden vogels. Hun vluchten in de avondschemering zijn een fascinerend schouwspel, waarin je allerlei kunstzinnige vormen kunt ontdekken. Het bijbehorende boek is voor €28,95 te koop in de museumwinkel.
Wanneer: Tot en met 7 januari 2024
Informatie: https://natuurmuseumfryslan.nl/
Spreeuwendans. Foto Erik Hijweege
Morgen gaat het beter
Waar: Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht
Wat: Drie jaar lang trok tv- en radiopresentator Humberto Tan het land door om meer dan honderd mensen van 100 jaar en ouder te fotograferen en te interviewen over hun levenslessen. Het resultaat is een 408 pagina’s tellend koffietafelboek koffietafelboek 'Morgen gaat het beter'. De expositie toont een serie indrukwekkende zwart-witportretten van de 100-jarigen.
Wanneer: Tot en met 17 maart 2024
Informatie: https://fotomuseumaanhetvrijthof.nl/
Cornelia Janna Hoekstra. Foto Humberto Tan
Stroom. De Zaan in beweging
Waar: Zaans Museum in Zaandam
Wat: Met 125 nieuwe foto’s tonen fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard een spannend tijdsbeeld van een streek in ontwikkeling: de industrie aan de oevers van de rivier de Zaan trekt zich terug, leegstaande fabrieken worden gesloopt of krijgen nieuwe bestemmingen, bewoning en recreatie rukken op.
Wanneer: Tot en met 1 april 2024
Informatie: https://zaansmuseum.nl/
Wormerveer. Foto Bert Verhoeff
Cas Oorthuys, verzetsfotograaf
Waar: Verzetsmuseum Amsterdam
Wat: Een overzicht van het werk dat de beroemde Nederlandse fotograaf en verzetsman Cas Oorthuys (1908-1975) maakte tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederland, en in Indonesië aan de vooravond van de onafhankelijkheid. Meerdere malen waagde hij zijn leven om de vaak schrijnende omstandigheden vast te leggen.
Wanneer: Tot en met 14 januari 2024
Informatie: https://www.verzetsmuseum.org/
De illegale krant De Koerier wordt gestencild april 1945. Foto Cas Oorthuys-Nederlands Fotomuseum.