Hoewel musea open zijn, loopt het niet echt storm dankzij de anderhalvemeter-maatregelen en het advies van de overheid er niet te veel op uit te trekken. Het Mauritshuis In Den Haag maakt het wel heel aantrekkelijk om thuis te blijven door zich als eerste gigapixel-museum ter wereld te profileren.
Gigapixel-formaat
Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 is de hele collectie van het Mauritshuis gedigitaliseerd in gigapixel-formaat met behulp van 360-graden camera’s en een digitaliseringsrobot. Die robot koos de resolutie die nodig was voor elk kunstwerk. Hoe groter het schilderij, hoe groter de resolutie moest zijn om de beste ‘zoomervaring’ op millimeterniveau te krijgen. Door de koppeling met de bestaande Second Canvas-app van het Mauritshuis kunnen onlinebezoekers nu de collectie van het Mauritshuis in extreem hoge resolutie kunnen bekijken. En dus de kleinste details ontdekken.
Infraroodbeelden
Na het Prado in Madrid was het Mauritshuis het eerste museum ter wereld dat in 2016 een Second Canvas-app lanceerde, om de collectie beter toegankelijk te maken vanuit huis. Inmiddels is de app in gebruik door meer dan 75 musea in 16 landen. Via de app worden ook de mooiste verhalen achter de meesterwerken onthuld.
Bij een aantal kunstwerken is het daarnaast mogelijk om tussen het normale beeld en infraroodbeelden te schakelen. Hierdoor kun je onder de bestaande verflagen kijken en kun je ontdekken welke aanpassingen de schilder tijdens het schilderproces deed. In ‘Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva’ (ca. 1615) van Rubens en Brueghel zijn bijvoorbeeld twee honden te zien die uiteindelijk een andere plek kregen.
Gratis te downloaden
Het virtuele Mauritshuis is te vinden op www.mauritshuis.nl of via de Second Canvas-app van het Mauritshuis. Deze is gratis te downloaden in de App Store en Google Play.