Lekker fietsen en je onderweg laten verrassen door kunst in het landschap: dat kan tot en met 17 september tijdens de IJsselbiënnale 2023.
Impact klimaatverandering
De IJsselbiënnale is een kunstroute in de openlucht tussen Ellecom (bij Doesburg) en Kampen. Langs de circa 120 kilometer lange route in de IJsselvallei is werk te bewonderen van 27 nationale en internationale kunstenaars. Editie 2023 heeft als thema ‘Grondtonen’ en stelt de aarde, bodem en grond centraal. De tentoongestelde kunst biedt een verrassende en soms activistische kijk op de impact van klimaatverandering op mens en landschap.
Vijf etappes
De fietsroute is opgedeeld in vijf etappes, die van zuid naar noord aan elkaar zijn geschakeld, maar ook afzonderlijk te fietsen zijn. De route gaat grotendeels langs fietsknooppunten. Wie op de bonnefooi langs de IJssel fietst, ziet vanzelf af en toe wegwijzers en vlaggen die naar de kunstwerken leiden. Bij ieder kunstwerk kun je tegen een kleine vergoeding een QR-code scannen die toegang geeft tot informatie over het kunstwerk én de locatie van het volgende kunstwerk. Maar wil je niets missen, maak dan vooral gebruik van de reisgids met de routekaarten en achtergrondinformatie over alle kunstwerken. Elke week staat er op locatie ook een ontmoeting met een van de kunstenaars gepland, waarvoor je van tevoren kunt aanmelden. Klik hier voor het programma of om je aan te melden!
Nevenprogramma
Naast de buitententoonstelling is er een uitgebreid activiteitenprogramma, genaamd De Nevengeul. In samenwerking met culturele instellingen en regionale musea worden tal van exposities, workshops en optredens (theater, dans en zang) langs de route georganiseerd. Informatie over het programma van De Nevengeul staat eveneens in de ‘Reisgids IJsselbënnale 2023’.
Geïnteresseerd in de verkooppunten of wil je online bestellen? Of wil je nog wat meer zien van hoe het eraan toegaat. Kijk hier de trailer!
‘If you want to find out the secrets of the universe’ van Ronald van der Meijs. Een kunstwerk dat luistert naar wat de omgeving heeft meegemaakt en dat kenbaar maakt aan de bezoeker.
‘Mock-up' van Vladimir Turner. Als er voldoende zonne-energie is blaast het kunstwerk zichzelf op om daarna weer leeg te lopen.