Cultuurtip: Net echt!

Hoofdbeeld: specerijen, 2022, particuliere collectie
Pictoright Amsterdam

Als kijker denk je vaak: hoe is het mogelijk!? Het fotorealisme, ook wel bekend als hyperrealisme, is een kunststroming in de schilderkunst die zich richt op het zo gedetailleerd en realistisch mogelijk weergeven van de werkelijkheid. Zozeer dat de schilderijen nauwelijks te onderscheiden zijn van fotografie. Twee musea wijden binnenkort exposities aan dit fenomeen.

Hoofdbeeld: Specerijen van Tjalf Sparnaay, 2022, Particuliere collectie, © Pictoright Amsterdam

1b. Angus with Blue Butler van Richard McLean. Collectie Centraal Museum..jpg
Collectie Centraal Museum

Angus with Blue Butler van Richard McLean, 1974. Collectie Centraal Museum.

1. Centraal Museum in Utrecht

De beweging ontstond in de jaren 60 in de Verenigde Staten en bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 70 en 80. Het fotorealisme was een reactie op de abstracte kunststromingen en het benadrukte het technische vakmanschap van de kunstenaar. Kunstenaars besteden uren, zo niet dagen, aan het perfectioneren van elk detail om een illusie van realiteit te creëren. 

1a. Blue Caddy van Don Eddy, 1971. Collectie Centraal Museum.jpg
Collectie Centraal Museum

Blue Caddy van Don Eddy, 1971. Collectie Centraal Museum.

Onderwerpen zijn alledaagse taferelen en voorwerpen, zoals diners, fastfoodrestaurants, make-upartikelen en speelgoed. Het Centraal Museum beschikt over een omvangrijke collectie Amerikaans fotorealisme, die in de expositie ‘Op scherp: fotorealisme nader bekeken’ voor het eerst in 35 jaar weer in het museum te zien zal zijn, aangevuld met hedendaagse varianten. Van 10 februari tot en met 9 juni.

Bezoekersinformatie: www.centraalmuseum.nl

1c. Sunset van Ben Schonzeit, 1973. Collectie Centraal Museum..jpg
Collectie Centraal Museum

Sunset van Ben Schonzeit, 1973. Collectie Centraal Museum.

2. Museum Jan in Amstelveen

De Nederlandse kunstenaar Tjalf Sparnaay, geboren in 1954 in Haarlem, staat bekend om zijn liefde voor de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderstraditie. Hij geeft er echter een moderne draai aan door alledaagse onderwerpen te vergroten en te verheffen tot kunst. Zijn schilderijen laten je nadenken over de schoonheid en complexiteit van doodgewone dingen als een patatje met mayonaise of een simpel ei. De schilderijen, vaak op groot formaat, zijn zo gedetailleerd en realistisch, waardoor ze bijna op een foto lijken.  

2c. Slakom, 2008, collectie Tjalf Sparnaay,© Pictoright Amsterdam.jpg
Pictoright Amsterdam

Slakom van Tjalf Sparnaay, 2008. Collectie Tjalf Sparnaay, © Pictoright Amsterdam.

Sparnaay heeft wereldwijd erkenning gekregen en zijn werk is te zien in gerenommeerde galeries en verzamelingen, tot in Japan aan toe. Met de jubileumtentoonstelling ‘The Bigger Picture’ viert Museum JAN in Amstelveen de 70ste verjaardag van de fijnschilder. Ruim zestig werken uit verschillende museale en particuliere collecties geven een bijzonder overzicht van zijn oeuvre. Van 16 februari tot en met 16 juni.

Bezoekersinformatie: www.museumjan.nl

2a. Jos' Vette Hamburger, 2021, particuliere collectie, © Pictoright Amsterdam.jpg
Pictoright Amsterdam

Jos' Vette Hamburger van Tjalf Sparnaay, 2021. Particuliere collectie, © Pictoright Amsterdam.

 

Auteur