Cultuurtip: Rondleidingen Vlaamse meesters

schilderij
The Flemish Masters Museum Tour

Dat de musea dicht zijn, wil niet zeggen dat de collecties niet te zien zijn. Veel musea zijn online creatief bezig om hun collecties onder de aandacht te brengen. Zo ook in België, waar je met virtuele rondleidingen Vlaamse meesters zoals Rubens, Bruegel en van Eyck kunt bewonderen.

Korte documentaires

In de ‘Flemish Masters Museum Tour’ brengt de kijker virtueel een bezoek aan toonaangevende Vlaamse musea en collecties. Daarbij krijgt hij tekst en uitleg van een expert verbonden aan het museum. Deze online rondleidingen zijn als het ware korte, op zichzelf staande documentaires. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar trok een dergelijk initiatief van de musea meer dan 2,5 miljoen kijkers uit bijna honderd landen.

De volgende musea openen hun deuren de komende weken voor de virtuele bezoeker:

  • Donderdag 12 november was de eer aan Museum Mayer Van Den Bergh in Antwerpen. De museumdirecteur vertelt het ongelooflijke verhaal achter het absolute topstuk ‘De Dulle Griet’ van Bruegel, dat het museum indertijd aankocht voor omgerekend 12 euro.

  • Donderdag 19 november volgt de Sint-Pieterskerk in Leuven. Centraal staat hier ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dirk Bouts, dat op verschillende vlakken grenzen verlegde in de schilderkunst. Sommige kunsthistorici bestempelen Bouts als de eerste echte landschapsschilder.
  • Donderdag 26 november is het de beurt aan het Sint-Janshospitaal in Brugge. Een rondleiding door de expo ‘Hans Memling en de hedendaagse kunst’ biedt inzicht in de invloed van de 15de-eeuwse kunstschilder Memling. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de prominenten van de Vlaamse Primitieven.
  • Donderdag 3 december brengt tot slot het KBR museum in Brussel de mooiste exemplaren voor het voetlicht van de ‘Bourgondische Librije’, de kunstbibliotheek van de Bourgondische hertogen.

Zelfde tijd, zelfde plaats

Elke aflevering zal op hetzelfde tijdstip op dezelfde plaats gepubliceerd worden: om 19 uur op de Flemish Masters Facebook-pagina, het Visit Flanders YouTube-kanaal en de Flemish Masters-website. En elke aflevering kan nadien herbekeken worden.

Auteur