Wist u dat de jonge koningin Wilhelmina een getalenteerd amateurfotografe was? Ze nam haar camera vaak mee op tochten door het land en legde alledaagse momenten vast. De tentoonstelling 'Iedereen fotografeert' in het Rijksmuseum toont één van haar fotoalbums met bijschriften.
Zo'n 130 foto's, fotoalbums en camera's van amateurfotografen brengen bezoekers van de tentoonstelling terug naar het einde van de negentiende eeuw. Door de uitvinding van kleine, handzame camera’s werd het voor het eerst mogelijk om zelf bijzondere momenten vast te leggen. Volgens conservator Mattie Boom hebben amateurfotografen in deze periode veel invloed gehad op de beeldcultuur en zijn ze onmisbaar geweest in de geschiedenis van de fotografie.
De tentoonstelling is in twee delen gesplitst. Het eerste deel toont alleen foto's en fotoalbums van fotografen. Intieme momenten van reizen en van het dagelijks leven om ons heen. Een van die fotografen is koningin Wilhelmina. Haar fotoalbum toont landschapsfoto's en zeegezichten, voorzien van persoonlijke bijschriften.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Foto: Koningin Wilhelmina (1880–1962), Eemdijk en Spakenburg, 1902- 1903. Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.
Het tweede gedeelte van de tentoonstelling draait om technische innovaties. De komst van de kodakcamera en de reflexcamera zorgden ervoor dat fotografie in een stroomversnelling kwam. Mede door de uitvinding van deze camera’s steeg het aantal amateurfotografen: in 1890 waren er 1.000 en rond 1900 al 15.000.
De tentoonstelling 'Iedereen fotografeert' is van 15 februari tot en met 10 juni te zien in het Rijksmuseum.
Foto: Koningin Wilhelmina (1880–1962), Noordzee, ca. 1907. Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
Koningin Wilhelmina, geschilderd door Thérèse Schwartze, 1898.
Beeld: Paleis Het Loo Nationaal Museum