De musea zijn sinds 1 juni weer geopend, maar wat is er te zien? Voor de noodzakelijke spreiding geven we per provincie een tip. Reserveren op een tijdslot is verplicht, ander kom je er niet in.
Friesland
Kunstenaars uit binnen- en buitenland verbeelden een wereld onder water in het Fries Museum in Leeuwarden in de expositie ‘Other.Worldly’. Centraal staat de vraag: hoe verhoudt de mens zich tot de oceaan en hoe gaan wij om met zijn kwetsbare ecosysteem? Te zien tot en met 3 januari 2021.
Groningen
Het Groninger Museum in Groningen gaat nog even door met de tentoonstelling ‘Mondo Mendini’. De Italiaanse ontwerper van het museumgebouw selecteerde kort voor zijn overlijden in 2019 tientallen van zijn eigen revolutionaire ontwerpen, maar ook werk van vele andere kunstenaars en ontwerpers. Te zien tot en met 30 augustus.
Drenthe
In ‘Barbizon van het Noorden’ presenteert het Drents Museum in Assen werk van grote kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw (onder meer Israëls, Mesdag en Van Gogh), die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries vervulde toentertijd eenzelfde rol als het Franse Barbizon, waar kunstenaars zich verzamelden om de natuur te gaan schilderen, vaak in de openlucht. Te zien tot en met 13 september.
Flevoland
Nu vliegen er voor de meeste mensen even niet in zit, zullen we het moeten doen met het Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad. Het Aviodrome herbergt een complete verzameling van meer dan honderd oude en nieuwe vliegtoestellen. En met de vliegsimulators en in het 4D filmtheater kom je toch nog een beetje aan je trekken.
Overijssel
Rijksmuseum Twenthe in Enschede heropent met de oorspronkelijk tot en met 24 mei geplande tentoonstelling ‘Picasso & Matisse. Beauty is a line’. Deze dubbeltentoonstelling over de lijn in de beeldende kunst toont werken uit het grafische oeuvre van deze giganten van de moderne kunst. Te zien tot en met 13 september.
Gelderland
Omdat het dit jaar een eeuw geleden is dat Jan Mankes overleed, toont Museum MORE in Gorssel in de Tuinzaal alle Mankes-schilderijen uit de eigen collectie, aangevuld met prachtige bruiklenen. Je kunt nog tot en met 25 oktober zo’n 35 topstukken bewonderen van ‘Hollands meest verstilde schilder’.
Utrecht
Het Centraal Museum in Utrecht verlengt de expositie ‘De tranen van Eros’ over de Nederlandse surrealist Johannes Moesman (1909-1988) tot en met 16 augustus. Het surrealisme is een kunststroming waarbij kunstenaars bij uitstek uitdrukking geven aan dat wat zich afspeelt in het onderbewustzijn. Moesman verbeeldde zijn seksuele fantasieën in een tijd dat daar een groot taboe op rustte.
Noord-Holland
Unilever-topman Paul Rijkens (1888-1965) was een verwoed verzamelaar van Nederlandse en Belgische kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Van Jan Sluijters had hij maar liefst 55 schilderijen in bezit. Een selectie van deze vaak onbekende topwerken is tot en met 1 november te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.
Zuid-Holland
De expositie over de Engelse paardenschilder George Stubbs (1724-1806) in het Mauritshuis in Den Haag zou 1 juni aflopen, maar is verlengd tot 1 augustus. Hoogtepunt is het enorme (292 x 246 centimeter) portret van het renpaard Whistlejacket uit 1762. Het is de eerste keer dat dit topstuk uit de National Gallery (Londen) op het vasteland van Europa te zien is.
Zeeland
Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk gaat verder waar het gebleven was. Naast de vaste tentoonstelling over de watersnoodramp van 1953 is dat onder andere met de tijdelijke tentoonstelling ‘Watersnood door klimaatverandering’, die tot nader order te zien blijft. Hierin wordt vooruitgekeken naar de gevolgen van klimaatverandering voor de waterveiligheid in Nederland en elders.
Noord-Brabant
Op de monumentale werken van Chinese kunstenaar Shao Fan staan merendeel dieren geportretteerd. In het bijzonder heeft hij een zwak voor de haas en het konijn, die Fan als hybride wezens tussen mens en dier beschouwt. In de taoïstische traditie worden ze geassocieerd met onsterfelijkheid en een lang leven. Het werk van Shao Fan is tot en met 18 oktober in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch te zien.
Limburg
Het Bonnefanten in Maastricht zet op 2 juni de omvangrijke overzichtstentoonstelling ‘The Absence of Mark Manders’ voort tot en met 23 augustus. Al het werk dat de Nederlandse kunstenaar Manders creëert, maakt deel uit van een groot zelfportret: het ‘Zelfportret als gebouw’, zijn levenswerk waaraan hij sinds 1986 werkt. De zalen in de expositie kunnen worden beschouwd als ruimtes uit het gebouw; je loopt als het ware door het zelfportret van Manders.