Slot Loevesteijn, Poederoijen
Getty Images
Iedere Nederlander kent Slot Loevestein, en het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist. Maar rond dit kasteel vonden meer sterke staaltjes plaats.
Drieprovinciënpunt
Het was Dirc Loef van Horne die in 1361 een blokhuis, een simpele toren, op een strategische plaats liet bouwen: daar waar de hertogdommen van Gelre en Brabant en het graafschap Zuid-Holland elkaar raakten én daar waar Maas en Waal samenkomen om als Merwede verder te gaan. Ieder schip dat passeerde, moest tol betalen. De zaken gingen zo goed dat Dirc zijn eenvoudige bakstenen toren in tien jaar tijd uitbouwde tot een flink kasteel: het stenen huis van Loef kreeg de naam Loevestein. Loevestein ligt op een drieprovinciënpunt, maar vooral in een opvallend leeg en ongeschonden rivierlandschap. Dat is te danken aan de vele jaren dat het kasteel een militaire functie had. In het schootsveld mocht niet gebouwd worden.
Blinde Bastiaan
Kwamen vroeger alle bezoekers over het water, nu geldt dat voor de meesten nog steeds. Het voetveer van Philip Vink kent een lange historie. Zijn bekendste voorganger was ‘Blinde Bastiaan’ Pippeling. Toen deze veerman in 1887 vanwege harde storm weigerde een groep dronken soldaten naar het kasteel over te zetten, sloegen ze hem dood. Veertig jaar lang had de blinde veerman kans gezien om op gevoel feilloos de overkant te bereiken. Als experiment wilde veerman Vink ook weleens blind de oversteek maken. Vorig jaar probeerde hij zijn boot een keer geblinddoekt te sturen. Maar zonder zicht bleek hij niet geheel koersvast. “Dat valt tegen”, concludeerde hij. “Heel knap hoe Bastiaan dat deed.” Zo kent Loevestein meer sterke staaltjes dan alleen de ontsnapping per boekenkist die Hugo de Groot onsterfelijk en Slot Loevestein tot een icoon van de Nederlandse geschiedenis maakte.
Bron
- Plus Magazine