De voordelen van de zilte zee
Sommige Duitse kuuroorden - namelijk die aan de kust van de Noordzee en Oostzee - hebben uitgebreide thalasso-behandelingen op het wellnessmenu staan. Wat is thalassotherapie en waar is het goed voor?
De term thalassotherapie is afgeleid van het Griekse woord voor zee en richt zich dan ook op de helende werking van de zee door middel van baden, zeewiepakketten, scrubs met zeezout, onderwatermassages en inademing. Het staat bekend als een van de meest effectieve therapeutische behandelingen en wordt aanbevolen om spieren te versterken, problemen met het bewegingsapparaat aan te pakken, cellulite te behandelen, huidaandoeningen als eczeem en psoriasis te verbeteren en door middel van inademing astma, bronchitis en andere luchtwegaandoeningen te verlichten.[ITEMADVERTORIAL]
Hippocrates: ontdekker van thalassotherapie
De grondlegger van de thalassotherapie is niemand minder dan Hippocrates, de Griekse arts die beschouwd wordt als de grondlegger van de westerse geneeskunde. Hij bestudeerde waarom wonden op de handen van vissers genazen zonder infecties en kwam tot de conclusie dat dat aan het zoute zeewater te danken was. Nadat hij dat ontdekte, schreef hij zijn patiënten baden en compressen met zeewater voor.
Kuuroorden bij zee
In de eeuwen die volgden, werd de therapie min of meer vergeten, totdat een Britse arts - Richard Russel - in 1750 opmerkte dat mensen die aan zee woonden lang niet zo vaak ziek werden als mensen uit het binnenland. Dat was het startschot voor het ontstaan van kuuroorden bij de zee, eerst in Engeland en later wereldwijd. In die oorden werd een summiere vorm van thalassotherapie bedreven.
Van Griekenland, via Engeland komen we dan terecht in Frankrijk, waar bioloog René Quinton de thalassotherapie verder wetenschappelijk ontwikkelde. Hij ontdekte in 1897 dat zeewater voor 98 procent identiek is aan bloedplasma. Hij zette gratis klinieken in heel Frankrijk op, waarbij hij mensen hielp door middel van thalassotherapie. Inmiddels is thalassotherapie wijdverbreid. Het wordt zowel cosmetisch als medisch toegepast, waarbij in Duitsland sommige behandelingen zelfs vergoed worden door de zorgverzekering.
Niet verder dan 300 meter van zee
Ook in Duitsland zijn er dus spa's die thalassotherapie aanbieden. Deze thalassobaden mogen wettelijk niet verder dan 300 meter van de zee vandaan liggen, dus je vindt ze alleen aan de Duitse kusten van de Noordzee en de Oostzee. In 2002 heeft de Vereniging van Duitse Thalassocentra namelijk criteria aangenomen voor 'echte' thalassotherapie, die bindend zijn voor haar leden:
- Het kuuroord moet direct aan zee gelegen zijn (maximaal 300 meter van de zee)
- Ze moet behandelen met vers en onbehandeld zeewater
- De faciliteit moet ten minste één zeewaterzwembad en voldoende behandelcabines hebben om elke gast drie individuele behandelingen per dag te kunnen bieden
- Er moet minimaal één kuurdokter, masseurs, therapeut en sportleraar beschikbaar zijn
- Hygiëne en veiligheid worden voortdurend gecontroleerd
- Er moeten ook andere gezondheidsbevorderende activiteiten worden aangeboden
De locatie bij de zee is niet alleen vanwege het zeewater prettig. De zilte zeelucht heeft natuurlijk sowieso al een positief effect op de ademhaling en verlicht luchtwegaandoeningen.
Niet voor iedereen
Zoals gezegd wordt thalassotherapie zowel cosmetisch als medisch toegepast. In medisch opzicht zijn het over het algemeen mensen met reumatische klachten, eczeem, psoriasis en stress die baat hebben bij thalassotherapie. Maar het wordt ook toegepast bij chronische constipatie, de ziekte van Crohn en rugproblemen. Toch is thalassotherapie niet voor iedereen geschikt. Heb je kanker, schildklierklachten, een hoge bloeddruk of ben je zwanger? Dan is het verstandig eerst te overleggen met je specialist of gynaecoloog.
Hoe werkt thalassotherapie?
De kracht van thalassotherapie zit 'm in de mineralen, spoorelementen en vitamines uit de zee. Het zwemwater in thalassobaden is gefilterd zeewater, meestal met een temperatuur van 33°C. De warmte werkt ontspannend en verlicht spier- en gewrichtspijn. Het wordt gebruikt om in te baden, maar ook om oefeningen in te doen. Daarnaast wordt het gebruikt in massagebaden, waar de huid gemasseerd wordt met kleine jets.
De toepassing van zeewater:
- Hydrotherapie, onderwatermassages, straalnevels en minerale baden op basis van zeewater
- Jetstream, hogedrukstralen in een bad masseren het lichaam van top tot teen
- Jetshower, van een afstand spuit een therapeut een hogedrukstraal om de spieren te masseren
- Inademing van verneveld zeewater voor de luchtwegen
Algen en wieren
Een ander belangrijk onderdeel van thalassotherapie is het gebruik van algen en zeewieren. Algen zijn rijk aan vitamines en mineralen. Denk aan pakkingen met algen, algencompressen, algenbaden en zelfs algen op het menu. Zeewier zit namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen, met name vitamines en mineralen, met name jodium. Jodium is niet alleen belangrijk voor de werking van je schildklier, maar ook voor je geheugen en concentratie en zelfs voor je intelligentie. Er wordt bij uitwendig gebruik een reinigende werking aan algen toegeschreven waardoor ze bijvoorbeeld acné verlichten, cellulite tegengaan en - als pakking - een stimulerend effect hebben bij plaatselijk afslanken.
Speciale programma's
Je kunt in Duitse kuuroorden terecht voor een basis thalassokuur, bestaand uit baden, jetstream massages en douches, eventueel aangevuld met pakkingen en een thalasso-dieet. Vaak bieden kuurcentra ook speciale programma's aan, bijvoorbeeld ter verlaging van stress, bij spier- en gewrichtsklachten, om af te slanken of om overgangsklachten te verlichten.
Nieuwsgierig geworden naar zo'n thalassokuur? Kijk dan voor meer informatie over spabezoek in Duitsland op: germany.travel/spa-en.