De badkamer is een belangrijke plek in uw huis. U kunt hier ontspannen uw dag starten of eindigen. Het is dan ook wenselijk dat u zich hier veilig en prettig voelt. Vraagt u zich af of u uw badkamer de komende jaren nog steeds veilig kunt gebruiken?
Is uw badkamer toe aan vernieuwing, bijvoorbeeld qua sfeer of veiligheid? Een nieuwe badkamer is zeker niet altijd nodig. In dit artikel leest u tips om uw badkamer op een slimme manier te verbouwen.
1. De indeling
Als u uw badkamer wilt gaan verbouwen is als eerste de indeling van de badkamer wat bepaald moet worden. Wanneer de huidige badkamer al een logische indeling heeft, is het altijd verstandig om dit zo te laten omdat er dan geen leidingwerk verlegd hoeft te worden. Dit scheelt in tijd en budget. U doet er verstandig aan om de badkamer toekomstbestendig te maken als u zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen. Een praktische indeling van uw badkamer wel zo prettig. Denk hierbij aan voldoende bewegingsruimte en een vrije inloop in de douche.
Uw badkamerrenovatie binnen één dag
Veilig onder de douche stappen, dát is wat u wilt. Molenaar is gespecialiseerd in badkamerrenovaties in één dag, zonder grote verbouwing. Onze eigen vakmensen ontzorgen u van a tot z: van (thuis)advies en inmeten tot razendsnelle plaatsing van een comfortabele inloopdouche in de stijl die u wilt. Zo wordt de dagelijkse badkamerroutine nog leuker én kunt u langer genieten van uw fijne thuis.
2. Bad of douche?
Een belangrijke keuze is of u een bad of douche in de badkamer plaatst. Over het algemeen kunt u qua veiligheid het beste kiezen voor een (inloop)douche met lage instap. Wilt u toch blijven genieten van de luxe van een bad? Ga dan voor een instapbad. Aanpassingen van een bad naar een douche of een instapbad kunnen in 1 dag uitgevoerd worden.
3. De sfeer
Kleuren, materialen en verlichting zijn grote sfeerbepalers in de badkamer. De badkamer is een nuttige ruimte, maar zeker ook een ruimte waar u zich prettig in moet voelen. Bedenk dus wat voor sfeer de badkamer moet uitstralen, modern of juist klassiek? Tegels of wandpanelen? Het voordeel van wandpanelen in de badkamer is dat deze makkelijk schoon te houden zijn. Aan de hand hiervan kunt u materialen en kleuren kiezen die bij de sfeer aansluiten.
4. Het toilet
Er is een hele ruime keuze in toiletten. Hier kunnen allerlei technische snufjes op en aan zitten, maar u kunt ook kiezen voor een simpele toiletpot. Het is makkelijk als een toilet geen spoelrand heeft, zodat deze gemakkelijk schoongemaakt kan worden. Ook bij het toilet doe u er verstandig aan om aan de toekomst te denken. Plaats het toilet voldoende hoog zodat u minder kracht hoeft te gebruiken bij het zitten en opstaan. Bent u toe aan extra ondersteuning? Dit kan in de vorm van toiletbeugels of een verhoogd toilet.
5. Het badkamermeubel
Om de maat en indeling van het badkamermeubel vast te stellen is het goed om na te gaan welke spullen u in de badkamer bewaart. Zijn dit enkel verzorgingsproducten of wilt u de handdoeken ook in de buurt hebben? En hoeveel wastafels wilt u? Er is veel keuze, dus het is belangrijk om uw wensen duidelijk op papier te hebben. Natuurlijk moet hierbij rekening gehouden worden met de beschikbare ruimte in de badkamer en de juiste hoogte van de wastafels. Denk ook aan slimme oplossingen, zoals een krukje waar u iets in kunt opbergen of deurhangers waar u spullen in kwijt kunt.
6. Verlichting en ventilatie
Heeft u daglicht in uw badkamer of niet? En wat voor verlichting past bij uw wensen? Denk bijvoorbeeld aan dimbare verlichting, ingebouwde verlichting in een spiegel of spotjes. Vergeet ook niet om te kijken naar de ventilatie van uw badkamer. Heeft u een ventilator of gebruikt u een raam? Werkt alles naar behoren? Vraag eventueel advies aan een professional om de ventilatie te laten controleren.