Plus Magazine vraagt het aan de Patiëntenfederatie
Ruim de helft van de 50-plussers vindt dat de zorg die ze aan huis krijgen, niet goed aansluit bij wat ze echt nodig hebben. Patiëntenfederatie NPCF maakt zich sterk om die afstemming te verbeteren. En u kunt daarbij helpen, zegt directeur Dianda Veldman.
Eerst maar wat brutale vragen. Hoe is uw kwaliteit van leven? Kunt u alles doen wat u wilt? Kunt u de straat op als u daar zin in heeft, hebt u genoeg sociale contacten? Kunt u rondkomen van uw inkomen? En mocht dat nodig zijn, krijgt u alle zorg en ondersteuning waar u behoefte aan hebt?
Het zijn indringende vragen. Maar ik stel ze hier toch omdat wij van de Patiëntenfederatie merken dat mensen hun verhaal willen delen. En ze willen graag weten hoe hun eigen situatie zich verhoudt tot die van andere mensen.
En dát kunnen we laten zien. Daarvoor heeft de Patiëntenfederatie samen met Mezzo, Per Saldo, Zorgbelang Nederland, PCOB en NOOM een programma gemaakt. Dat heet Mijn Kwaliteit van Leven. We hebben een website, www.mijnkwaliteitvanleven.nl, waar mensen zich kunnen aanmelden om een vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over het dagelijks leven, gezondheid, zorg en ondersteuning.
Uw eigen persoonlijk overzicht
Als u die lijst invult, en dat deden inmiddels al bijna elfduizend mensen, dan krijgt u een persoonlijk overzicht van uw kwaliteit van leven. En omdat we u vervolgens elk half jaar nogmaals vragen de lijst in te vullen, krijgt uzelf een beeld van uw situatie. Is mijn kwaliteit van leven verbeterd in het afgelopen half jaar, of juist niet? En hoe is mijn kwaliteit van leven als ik die vergelijk met anderen in dezelfde omstandigheden? Waar is verbetering mogelijk?
Over de veiligheid van uw gegevens hoeft u zich geen zorgen te maken. Alleen u hebt inzicht in uw situatie. Niemand anders. Daar staan wij garant voor. Voor het onderzoek bundelen we de resultaten, uw naam wordt daarbij niet gebruikt.
We maken ons zorgen
Ons programma draait nu een jaar en de eerste resultaten zijn er. Die baren ons zorgen. Want het blijkt dat mensen lang niet altijd de zorg en ondersteuning krijgen, die ze zouden willen. En die bij hen past. Dat gaat ten koste van hun gezondheid. Het valt ons ook op dat er een domino-effect optreedt. Mensen die te weinig zorg krijgen en daardoor misschien niet naar buiten kunnen, raken ook hun sociale contacten kwijt.
En dat heeft dan direct weer gevolgen voor andere zaken. Ze vinden moeilijker werk of aansluiting bij anderen. Zo kom je in een negatieve spiraal. Iemand zegt: “De gemeente frustreert noodzakelijke aanpassingen waardoor ik totaal beperkt ben in huis. Niet buitenshuis kom en niet in staat ben sociale contacten te onderhouden.”
Mensen zeggen: het kan beter
Wat weten we inmiddels? De helft van de mensen die de vragenlijst invulden zegt dat zijn kwaliteit van leven omhoog kan. Maar daarvoor is maatwerk nodig. Ieder mens is anders en daar moeten zorgverleners meer rekening mee houden. Iemand anders: “Er kan beter naar de persoon zelf gekeken worden bij het bepalen van de hulpmiddelen. Vaak moet ik met mensen discussiëren die zich niet inleven in mijn hulpvraag.”
Maar tegelijk zegt een deel van de mensen bang te zijn dat dit maatwerk er niet is. Althans niet voor hen. Ze denken dat ze passende zorg of ondersteuning niet kunnen betalen, of dat ze er niet voor in aanmerking komen.
Hier maken wij ons nog meer zorgen om. Wij vinden dat ouderen de zorg en ondersteuning moeten krijgen die bij hen past. Daar maken wij ons sterk voor. Wij praten met gemeentes en gebruiken daarvoor de uitkomsten van ons onderzoek. En wat dan helpt is dat we kunnen zeggen dat we praten op basis van ervaringen van inwoners van die gemeentes. Dan telt de macht van het getal. Ik vraag u: doe ons, uw buren en u zelf een plezier en vul die vragenlijst in. Dit kunt u zelf doen, of samen met iemand uit uw omgeving. Samen staan we sterker.
Dianda Veldman vertelt over Mijn Kwaliteit van Leven