In principe zouden er in Nederland op korte termijn zo’n 100.000 mantelzorgwoningen geplaatst kunnen worden. Maar onduidelijke regels bij gemeenten - en grote verschillen tussen gemeenten - vormen een belemmering.
Wie zijn bejaarde ouders in de buurt wil hebben om hen te verzorgen, hoeft sinds 2014 geen vergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin.
Maar in de praktijk vinden gemeenten dit tóch een lastig onderwerp, zo blijkt uit een onderzoek van Achmea, MantelzorgNL en ZorgSaamWonen onder 2000 Nederlanders van 45 jaar en ouder. Gemeenten twijfelen bijvoorbeeld of er écht sprake is van mantelzorg en willen dan een mantelzorgverklaring krijgen. Het probleem is, dat zo’n verklaring helemaal niet bestaat. Lastig is ook, dat iedere gemeente dit op eigen houtje moet oplossen en dat de ene gemeente zich daarbij soepeler opstelt dan de andere gemeente.
Mantelzorgwoningen zijn populair
De interesse in mantelzorgwoningen in Nederland is groot genoeg. Door het plaatsen van mantelzorgwoningen wordt verpleeghuiszorg uitgesteld en kunnen mantelzorgers makkelijker en terloops voor hun familielid of familieleden zorgen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat zo’n zestig procent van de ondervraagden een mantelzorgwoning een aansprekende optie vindt en dat bijna één op de vijf 45-plussers bereid is om in de toekomst bij hun huis een mantelzorgwoning te plaatsen.
Landelijke politiek kan helpen
Minister Mona Keijzer werkt er hard aan, om het woningtekort terug te dringen, net als haar voorganger Hugo de Jonge. Een van de maatregelen waar ze nu aan werkt, is om het plaatsen van een mantelzorgwoning simpeler te maken.
Kopen of huren
Aan een mantelzorgwoning zijn wel voorwaarden aan verbonden. Er is een maximale hoogte en na het overlijden van de zorgbehoevende ouder of ouders, moet de mantelzorgwoning deels ontmanteld worden. Dat wil zeggen dat de badkamer en keuken eruit gehaald moeten worden, zodat er geen illegale bewoning kan plaatsvinden. En uiteraard moet je een tuin hebben die groot genoeg is, om de tijdelijke woning te plaatsen.
Ook de financiën spelen een rol. Voor 80 procent van de ondervraagden uit eerder genoemd onderzoek zijn de kosten een groot obstakel. Een zorgwoning in de tuin kost gemiddeld 70.000 euro, maar er is ondertussen ook een levendige tweedehandsmarkt ontstaan. Ook zijn er mogelijkheden om woonunits te huren, bijvoorbeeld bij DomusCura voor 1350 euro per maand.