Er zijn te weinig seniorenwoningen, en dat tekort zal de komende jaren flink toenemen. Dat is niet best, want alleen in een geschikt huis of aangepast appartement is het mogelijk om tot op hoge leeftijd zelfstandig te blijven wonen.
Gemeenten zijn niet voorbereid
Door de naoorlogse geboortegolf stijgt het aantal senioren flink. We zijn met méér en we worden gemiddeld ouder. Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, of worden daardoor gedwongen omdat er nauwelijks nog zorg is in de instellingen.
Maar helaas… veel gemeenten lijken niet voorbereid te zijn op deze aanstaande woningnood onder ouderen. Aan de andere kant zie je óók overal in het land nieuwe initiatieven ontstaan. Op veel plekken slaan gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen de handen ineen en dat is wél goed nieuws.
Nieuwe woonvormen
Plus Magazine onderzocht wat er op dit moment aan mogelijkheden zijn op de woonmarkt voor senioren. Bestaat het nog? Een betaalbaar appartement met thuiszorg of medische zorg onder handbereik? Of een huis in een hofje met buren die op elkaar letten? Jazeker! Er is veel meer mogelijk dan u misschien denkt.
Het allerbelangrijkste is misschien wel de tendens om in verzorgingshuizen die de poorten sluiten, appartementen te maken voor ‘beschermd wonen’. Betaalbare appartementen, met zorg onder handbereik. Zoals Vivium Godelinde in Bussum. Maar er is méér.
In Haarlem woont Kees van Dullemen (78) met veel genoegen in een nieuw gebouwd hofje: Het Johannes Enschedé Hof. Bewoners letten op elkaar en doen bijvoorbeeld de boodschappen voor elkaar. En Alex Rensen (84) in Boekel kan bij zijn demente vrouw Truus blijven wonen, door een woonvorm voor echtparen in het verpleeghuis. In Schiedam wordt heel hard gewerkt aan de eerste seniorenstad van Nederland: Park Entree. En wat te denken van de Centraal Wonen-complexen die in heel Nederland staan en het motto Samen doen wat samen kan, in de praktijk brengen?
Kleinschalig is nóg leuker
Niet alle initiatieven zijn zo grootschalig als Park Entree. Er zijn diverse kleinschalige projecten, zoals De Toonladder in Almere, een leefgemeenschap van ouderen bestaande uit 160 woningen. En onder begeleiding van onder andere de stichting SIR-55 bouwen particulieren in heel Nederland momenteel hun eigen huizen. Met elkaar. In Culemborg staat een voorbeeld van zulk collectief particulier opdrachtgeverschap: Het Kwarteel. 24 appartementen, gebouwd door de bewoners zelf. En wat te denken van het piepkleine erf Nieuw Bouwlust in Anna Paulowna waar rondom een stopboerderij drie huizen voor in totaal negen bewoners zijn gebouwd?
Alle woonvormen op een rijtje
In de gids 'Hoe wilt u straks wonen?' hebben we alle woonvormen voor senioren die er op dit moment zijn, voor u een rijtje gezet. Nieuw en oud, groot en klein. Met veel persoonlijke verhalen, mooie voorbeelden en praktische informatie. Zoals:
- Mag ik me aanmelden voor een seniorenwoning in een naburige gemeente?
- Mogen we van de schuur een mantelzorgwoning maken?
- Kan ik mijn huis ‘seniorproof’ maken en wie betaalt dat?
Deze gids met ruim 100 pagina’s praktische informatie kost 9,95 euro. U kunt de gids bestellen op www.plusonline.nl/woonvormen.
NU.nl