Mantelzorgers krijgen steeds minder waardering van hun gemeente

Getty Images

De jaarlijkse waardering van mantelzorgers wordt alsmaar schraler. Gemeenten trekken er steeds minder geld voor uit. 

Mantelzorgers zijn – net als vrijwilligers – het cement van de samenleving. Ze doen de boodschappen voor de buurvrouw, maken het huis schoon van die alleenstaande oom, rijden heen en weer naar ziekenhuizen, koken maaltijden en houden een oogje in het zeil waar dat maar nodig is. We hebben met z’n allen héél veel te danken aan mantelzorgers. Of we zijn zelf mantelzorger, want zo’n 5 miljoen Nederlanders zorgen voor een ander.

Mantelzorgcompliment

Het besef van dankbaarheid is ook bij de overheid ingedaald. Vóór 2015 kregen mantelzorgers jaarlijks een mantelzorgcompliment van 200 euro per jaar. Vanaf 2015 werden gemeenten verantwoordelijk voor deze mantelzorgwaardering. Helaas voldoen steeds minder gemeenten aan de wettelijke taak om hun mantelzorgers te waarderen. 

Minder geld of helemáál geen geld

Want wat blijkt uit een onderzoek van de landelijke vereniging MantelzorgNL? Nog maar een derde van de gemeenten waardeert mantelzorgers met een geldbedrag. En dat bedrag is geen 200 euro meer, maar gemiddeld nog slechts 114 euro. In sommige gemeenten is de hoogte van het bedrag afhankelijk gemaakt van de hoeveelheid mantelzorgers. En in tien procent van de gemeenten is er helemaal geen individuele waardering meer. Een enorme achteruitgang, dus. 

Cadeaubon of bloemetje

De helft van de gemeenten waardeerde vorig jaar mantelzorgers niet met een geldbedrag, maar met een waardebon of een cadeaubon van gemiddeld 61euro. En sommige gemeenten deden dat wel héél slim, want de bon was alleen te besteden bij de eigen middenstand. Leuke sier voor de gemeente, maar nog minder plezier voor de mantelzorger. In 7 procent van de gemeenten is het mantelzorgcompliment teruggebracht tot een bloemetje van zo’n 20 euro of een mand met lokale producten. 

Niets meer te verwachten van de gemeente

Een kwart van de mantelzorgers verwacht op dit moment niets meer van de lokale politiek. Dit is een ontwikkeling die MantelzorgNL-directeur Hoogendijk zorgen baart: “Gezien worden als mantelzorger en serieus worden genomen in de totale zorg is van cruciaal belang.”  De hoop van Hoogendijk is nu gevestigd op nieuw gekozen gemeenteraadsleden. Want als zij zich nu niet gaan bekommeren om hun mantelzorgers, lopen we het risico dat binnen tien jaar, er helemaal geen mantelzorgcompliment meer is. 

Wie vraagt het mantelzorgcompliment aan? 

Wie zorg ontvangt van een mantelzorger vraagt het mantelzorgcompliment aan bij de gemeente. Dit kan ieder jaar tussen 1 augustus en 15 december. Als uw gemeente een geldbedrag uitkeert, dan gaat het om een belastingvrij bedrag dat op de rekening van degene die voor u zorgt, wordt overgemaakt. Dit bedrag heeft geen invloed op de uitkering of toeslagen van uw mantelzorger.

Auteur