Er ontstaan vaak misverstanden bij het verstrekken van medische hulpmiddelen aan ouderen. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dit gaan aanpakken.
Infecties en opnames
Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus stelde er in de Tweede Kamer vragen over, naar aanleiding van een artikel in BN DeStem. Daarin vertelde continentieverpleegkundige Martinique Jaspers aan het Bravis ziekenhuis in Roosendaal dat zij vele gevallen kent van thuiswonende ouderen die incontinent zijn, maar van de zorgverzekeraars en leveranciers te weinig luiers krijgen.
Dat zou om financiële redenen zijn. Volgens Jaspers heeft dat in veel gevallen geleid tot infecties en ziekenhuisopnames. Een 86-jarige vrouw uit Rucphen overleed uiteindelijk zelfs aan de gevolgen ervan.
Van het kastje naar de muur
Volgens Schippers zijn alle betrokken partijen, waaronder zorgverzekeraars, leveranciers en de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden, al enige tijd met elkaar in gesprek om tot betere afspraken te komen over de verstrekking van de hulpmiddelen. De minister wil voorkomen dat ouderen in de toekomst van het kastje naar de muur worden gestuurd. Nu gebeurt dat wel: zorgverzekeraar verwijst naar de leverancier en die wijst weer terug naar de verzekeraar.
'Grote winst'
Begin volgend jaar moeten er concrete afspraken zijn die de verstrekking van medische hulpmiddelen verbeteren. Schippers zegt er op toe te zien dat dit ook echt gaat gebeuren.
Volgens Martinique Jaspers betekent die toezegging 'grote winst' voor alle gebruikers van medische hulpmiddelen. Door vertraging zouden er eerst pas in 2019 afspraken worden gemaakt. "Dit is heel goed nieuws", aldus de verpleegkundige.
Bron: bndestem.nl
Lees ook: welke hulpmiddelen krijg ik vergoed en uit welke regeling?