Wat voor regels mag de VvE u opleggen?

De Vereniging van Eigenaren beslist niet alles

Oudere man bezig met moeilijk telefoongesprek
Getty Images

Als eigenaar van een appartement of woning in een complex met een Vereniging van Eigenaren (VvE), krijgt u te maken met diverse regels en voorschriften. Maar hoever mag een VvE gaan met het opleggen van regels?

Wat is een VvE?

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is een rechtspersoon die ontstaat wanneer een gebouw gesplitst wordt in appartementsrechten. Elke eigenaar van een appartement binnen het complex is automatisch lid van de VvE. Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren, zoals het onderhoud van het gebouw en het vaststellen van regels voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes.

Welke regels mag de VvE opleggen?

De VvE mag regels opstellen die betrekking hebben op het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes en de privégedeelten van het complex. Deze regels worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement en moeten door de Algemene Ledenvergadering (ALV) worden goedgekeurd. Enkele voorbeelden van regels die een VvE mag opleggen zijn:

  • Regels omtrent geluidsoverlast
  • Regels voor het gebruik van de gemeenschappelijke tuin of het zwembad
  • Regels met betrekking tot het aanbrengen van wijzigingen aan de buitenkant van het gebouw
  • Regels voor het houden van huisdieren
  • Regels omtrent roken, drinken en 'hinderlijk rondhangen' in het algemene gedeelte

Grenzen aan de regelgeving van de VvE

Hoewel de VvE bevoegd is om regels op te stellen, zijn er wel grenzen aan deze regelgeving. De regels moeten redelijk en billijk zijn en mogen niet in strijd zijn met de wet of de openbare orde. Bovendien moeten de regels het algemeen belang van de eigenaars dienen en niet slechts het belang van één enkele eigenaar. Dat voorkomt dat de meer absurde regels en voorstellen die personen ontrecht bevoordelen het vaak niet halen.

In het AD stond onlangs een verhaal over een vrouw wiens VvE haar het naaktlopen in eigen huis wilde verbieden, en een verplichte stilte rond het middaguur wilden opleggen. Of dergelijke regels toegestaan zijn, hangt echt af van de specifieke omstandigheden en de redelijkheid van de regel. Als de regel het algemeen belang dient en niet onredelijk belastend is voor de individuele eigenaars, kan deze mogelijk standhouden. Het is echter belangrijk dat de ALV deze regel goedkeurt en dat deze duidelijk wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement. En individuele eigenaren kunnen zo'n uitzonderlijke regel dus wel degelijk aanvechten.

Wat te doen bij onredelijke boetes of regels?

Goed om te weten: de VvE mag niet zomaar op je stoep staan en je een boete geven. Het bestuur moet altijd eerst een schriftelijke waarschuwing per aangetekende post sturen. De eigenaar krijgt dan de kans om zich te verweren.

Als u het niet eens bent met een boete of regel die door de VvE is opgelegd, kunt u het beste eerst in gesprek gaan met het bestuur van de VvE. Leg uw bezwaren duidelijk en onderbouwd uit. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kunt u de kwestie voorleggen aan de ALV. Als de meerderheid van de eigenaars het met u eens is, kan de regel of boete mogelijk worden aangepast of ingetrokken.

In het uiterste geval, wanneer u van mening bent dat de VvE onredelijke of onrechtmatige regels oplegt, kunt u een juridische procedure starten. Hierbij kunt u de kantonrechter verzoeken om de regel of boete ongedaan te maken. Het is echter raadzaam om eerst te proberen er onderling uit te komen, aangezien juridische procedures tijd en geld kosten en de verhoudingen binnen de VvE kunnen verslechteren.

Auteur