Zo bescherm je je kamerplanten tegen de verwarming

Getty Images

De temperatuur buiten daalt, de verwarming binnen gaat hoger… en plots staan alle kamerplanten er treurig bij. Want die verwarming die voor onszelf zo prettig is, is funest voor veel kamerplanten. Maar je kunt ze beschermen.

Naomi de Bruijne van Plantenasiel Haarlem legt uit waarom de verwarming zo slecht is. Vooral planten met dunne bladeren hebben last van de verwarming; planten met dikkere bladeren zoals Hoya’s, Ficus elastica, cactussen en vetplanten kunnen er beter tegen, maar ook voor die planten geldt dat je ze niet te dicht bij de verwarming moet plaatsen.

Luchtvochtigheid

Door de verwarming daalt namelijk de luchtvochtigheid in huis, waardoor planten sneller uitdrogen. Vooral planten met dunne bladeren zullen dan gaan krullen. Dit is een beschermingsmaatregel die planten nemen om vocht zo lang mogelijk vast te kunnen houden. Bladeren met bruine randjes zijn helaas niet meer te redden, maar je kunt ze nog wel bijknippen om je plant er beter uit te laten zien.

De lagere luchtvochtigheid zorgt er bovendien voor dat beestjes als spint en trips sneller kunnen groeien en zich gemakkelijker verspreiden naar andere planten. Spuit daarom regelmatig een groene zeep/spiritusoplossing op de planten.

Zo verhoog je de luchtvochtigheid in huis

  • Hang waterbakjes aan de verwarming of leg ze op de vensterbank boven de verwarming. Maar vergeet niet de bakjes regelmatig schoon te maken en bij te vullen. En zorg voor een goede ventilatie om schimmels te voorkomen.
  • Vul een schaaltje met steentjes of korrels en doe er een laagje water bij. Zet de plant op de steentjes en korrels, maar zorg ervoor dat de pot niet in het water staat om wortelrot te voorkomen.
  • Kook af en toe zonder de afzuigkap aan.
  • Douche met de badkamerdeur open.
  • Besproei je planten minimaal eens per week met – bij voorkeur ontkalkt – water.
  • Kook je water met een fluitketel? Laat deze dan wat langer op het vuur staan.
  • Droog je was in een ruimte waar ook planten staan.

Voorzichtig verplaatsen

Het beste kun je planten, die dichtbij een verwarming staan, verplaatsen. Maar let er wel op dat de nieuwe plek wel geschikt is voor de plant qua (zon)licht. En sommige planten, zoals lidcactussen en Bonsai, laten hun bladeren vallen of stoppen met bloeien als je ze te vaak verplaatst. Wees daarom wel voorzichtig met verplaatsing.

Op de tocht

Houd ook rekening met tocht: er zijn planten die hier heel slecht tegen kunnen. Denk daarbij vooral aan planten met dunne bladeren. Planten met dikkere bladeren, vetplanten en cactussen kunnen er veel beter tegen.

Bron: Eigen Huis en Tuin

Auteur